Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryckt stämning på bageriet

Efter måndagens besked om ett nytt varsel på Korvbrödsbagarn var stämningen låg dagen efter. – Arbetsglädjen är nästan obefintlig, säger Tommie Karlsson som jobbat på företaget sedan 1996.

Annons
väntat besked. Tommie Karlsson, Magnus Fredriksson och Almir Cerim säger att beskedet om varslet var väntat. I december börjar ombyggnaden av packhallen, ett arbete som väntas ta tre månader. Foto: Sofie Isaksson

Den 30 maj tidigare i år chockades personalen när Lantmännen Unibake, genom en lapp på anslagstavlan, meddelade att 62 personer skulle sägas upp.

Under måndagseftermiddagen kom nästa tunga besked. 53 anställda på Korvbrödsbagarn och APK-bageriet varslas om uppsägning. Det nya varslet görs på grund av en stor investering i packhallen som ska effektivisera produktionen och därmed inte behöva lika många anställda.

– Det var inte något överraskande egentligen. Vi visste att det skulle komma. Det är väl bara antalet som var lite mer än jag hade trott, säger Tommie Karlsson, styrelsemedlem i facket.

Magnus Fredriksson, som jobbat på Korvbrödsbagarn sedan 1986 och är ordförande i fackklubben, är inte heller förvånad över beskedet.

– Vi har jobbat med planering och projektering sedan vi fick beviljat pengar för packhallsbygget. Vi har vetat om att när det här blir klart så behöver vi inte lika mycket personal. Det är inget konstigt att man kommer med ett varsel nu.

Almir Cerim sitter också i fackets styrelse och har jobbat på Korvbrödsbagarn sedan 1999. Han tror att APK-bageriet riskerar att drabbas ytterligare i framtiden.

– Jag är lite mer orolig för APK, de kör på två skift och det ger egentligen ingen vinst. De måste köra tre skift för att göra vinst.

De beskriver alla stämningen som tryckt i fabriken efter de två senaste beskeden om varsel.

– Det har väl alltid varit en bra stämning och fin positiv anda där inne. Men efter i våras har det sjunkit. Arbetsglädjen är väl nästan obefintlig nu efter det här, när man lyssnar med folk på golvet, säger Tommie Karlsson.

Förra gången som varslet meddelades hade de anställda redan hunnit läsa om det på na.se. Nu gick informationen fram på ett bättre sätt.

– Det har de tagit mycket stryk av och lärt sig av. Den här gången har det väl fungerat lite bättre i alla fall. Nu har vi fått en ordentlig information och att man genomförde den innan man skickade varslet till Arbetsförmedlingen så att det kom i tidningen på morgonen. Nu har man genomföra informationen innan den kom ut i alla fall, säger Magnus Fredriksson.

Omkring 160–180 är kollektivanslutna på de två bagerierna. Nu väntar förhandlingar mellan facket och företaget.

Två varsel 2013

Varslet som lades på måndagen gäller även åtta tjänster på tjänstemannasidan och två kollektivanställda i Mantorp.

Just nu pågår de 62 uppsägningar som meddelades i maj tidigare i år.

De flesta i det senaste varslet kommer att kunna jobba kvar till april 2014.

Mer läsning

Annons