Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullhuset blir boende

Demensboendet Tullhuset ska tömmas och byggas om.De som bor där i dag måste flytta och i stället görs verksamheten om till korttidsboende.

Annons
Nytt korttidsboende. Så här tänker man sig att Tullhuset ska se ut i framtiden.Illustration: Öbo

Tullhuset på Södra Grev Rosengatan har i dag 44 vårdplatser. Men sedan den 1 april i år har man intagningsstopp. Anledningen är att Tullhuset ska tömmas på boende och byggas om. Fastigheten som ägs av Öbo kommer att få ytterligare två våningar.

– Huset är nedgånget och behöver renoveras. Samtidigt som det byggs till kommer man att öppna upp så man lättare kommer ut till trädgården och det kommer att bli en spaavdelning i källaren, berättar kommunalrådet Rasmus Persson, (C).

Utflytt i vinter

Mellan november till februari kommer de boende att flytta ut och erbjuds platser på andra vårdboenden, bland annat på Hagagården i Glanshammar. Ombyggnationen beräknas ta mellan ett och ett och ett halvt år. Tullhuset kommer sedan att fungera som ett renodlat korttidsboende för äldre.

– Vi vill samla kompetensen kring korttidsvården på ett ställe och vi tror också att närheten till USÖ kommer att vara en fördel, säger kommunalrådet Fisun Yavas, (S) som också påpekar att ytterligare en fördel är att i och med omflyttningen så frigörs det tvårumslägenheter på olika vårdboenden och fler par kan bo tillsammans.

Information har gått utDet har gått ut information till anhöriga och boende på Tullhuset som nu måste förbereda sig på en flytt.

– Vi vet att det är svårare för dementa att byta miljö men vi har rutiner för att göra en sådan här omflyttning, säger Rasmus Persson.

I juni räknar man med att fatta beslut om det här i programnämnd social värdfärd. Sedan måste också en detaljplaneändring till innan huset kan byggas om.

Mer läsning

Annons