Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunisien-svenskarna får sänkt straff

Tunisiensvenskarna Per-Åke Helgesson och Daniel Bakke har fått sina straff sänkta. – Ett steg åt rätt håll. Nu kan vi snart börja ansöka om nåd eller att de får avtjäna straffet i Sverige, säger Bakkes bror, Christian Franzetti.

Annons
I tunisiskt fängelse. Daniel Bakke från Sala och Per-Åke ”Pelle” Helgesson från Örebro har varit frihetsberövade i Tunisien i över två år.Arkivfoto: Privat

Det är inte bekräftat av UD, men enligt Franzetti har ex-örebroaren Pelle Helgesson och Salabon Daniel Backe fått sina straff sänkta med två år vardera. Det betyder att den ursprungliga domen kortas ned till tio år för Helgessons del och till fyra år när det gäller Bakke.

– Det visar att myndigheterna har lyssnat på oss även om jag helst hade sett att de friats helt, säger Franzetti till NA.

Men för bara några veckor sedan späddes svenskarnas straff på med ytterligare ett år, efter en annan rättegång där även den norska mamman de var i landet för att hjälpa stod åtalad. Även den domen är överklagad.

– Det har varit en lång process med en massa inställda rättegångar. När det sista överklagandet är behandlat och den domen vunnit laga kraft kan vi rikta in på oss andra lösningar.

Vilka?

– Att söka nåd. Vi vet att Tunisien har en tradition att benåda fångar. Det är ett sätt för dem att visa humanitet, säger Christian Franzetti.

Ett annat alternativ, enligt Franzetti, är en utväxling och att Helgesson och Daniel Bakke får avtjäna sina straff i Sverige.

Skulle hjälpa norsk mamma

Per-Åke Helgesson och Daniel Bakke arbetade för ett norskt säkerhetsföretag när de greps i november 2012. De skulle hjälpa en norsk mamma att få tillbaka sin dotter.

Duon dömdes i januari 2014 för förberedelse av kidnappning av barn. Bakke fick sex år. Helgesson sex plus sex år eftersom han påstås vara inblandad i ytterligare ett fall.

Mer läsning

Annons