Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnel och trappa fräschas upp

Örebros entré från väster, Stationstunneln, ska få ny konstutsmyckning lagom till Open Art. Trappan från tunneln upp till resecentrum gjuts om och får nya värmeslingor.

Annons
Trappan vid Centralstationen har bilats bort och ska få nya värmeslingor. Det ska vara klart till Open Art 15 juni. Erik Johansson Närkefrakt, och Gert Tärnqvist och Mikael Stenqvist på NCC forslar bort betongkrosset.

Projektet är en del i kommunens stora uppfräschning av hela stationsområdet som har påbörjats. Betongtrappan som leder från Resecentrum ner till tunneln bilades bort förra veckan.

Nu byggs gjutformar för en ny trappa.

– I samband med att den nya trappan gjuts ska vi lägga i värmeslingor i betongen, som används för att det inte ska bildas is i trappan på vintern, säger Jarmo Riihinen, projektledare för ombyggnaden.

35 ton betong har fraktats bort. Lika mycket ska dit igen när gjutformarna är på plats.

– Tre och ett halvt lastbilslass har de kört bort, säger Mikael Stenqvist på NCC, som arbetar med trappan.

Det ska bli en ny likadan trappa när det är klart. Den täcks med ett lager epoxy som gör att den inte blir så hal att gå på.

Även den svängda gång- och cykeltunneln som leder från Västra Nobelgatan upp på Järnvägsgatan ska rustas upp. De gamla målningarna på väggarna är slitna och ska målas över med ljusgrå färg. I stället sätts konstlådor upp i samarbete med det kommunala konstprojektet Open Art.

Det blir två små och fyra stora lådor, som har inbyggd belysning och är cirka fem centimeter tjocka. I dem finns plats för tvådimensionella konstverk stora som affischer, en vardera i de små och två i de stora. De ska sitta på den sidan där gångtrafikanterna passerar.

– Det här är förstugan till Örebro city, och det är roligt att få fräscha upp den, säger Mats Nilsson, projektchef på Open Art.

Kopior av konstverk från konstnärer som är med i Open Art ska monteras in i lådorna. Konstverken skyddas med massiva glasskivor.

– Meningen är att lådorna ska sitta kvar och konstutställningen ska leva vidare även efter Open Art, och att konsten i dem ska bytas ut med jämna mellanrum, säger Mats Nilsson.

Vems konstverk som ska pryda tunneln på premiären är inte bestämt ännu.

Väggarna i tunneln ska tvättas och målas ljusgråa och tunneln får ny, mer effektiv och energisnål led-belysning, både vid tunnelmynningarna och invändigt.

Den 15 juni startar Open Art och då ska allt vara klart. Totalt lägger Örebro kommun cirka 750000 kronor på den här upprustningen. Open Art pågår fram till den 1 september 2012.

Mer läsning

Annons