Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister på Almedalsveckan

Familjen Riseby från Örebro kombinerar politikerveckan med solsemester. När ena föräldern är på seminarium i Almedalen turistar den andra med barnen. Och tvärtom.

Annons

– Vi följer Almedalsveckan på tv varje år och har bekanta som brukar åka dit. Vi säger alltid: ”Dit borde vi också åka”. I år gjorde vi slag i saken, säger Magnus Riseby.

Det som lockar är alla seminarier och föreläsningar. I år anordnas över 1 400 evenemang under Almedalsveckan – om allt från skola till utrikespolitik till vård.

– Vi går på seminarierna för att vi är samhällsintresserade helt enkelt, säger Magnus Riseby, som mest lockas av skolfrågor.

Tar del av diskussioner

Han och frun Ulrika Riseby jobbar i Örebro kommun – hon på näringslivskontoret och han på en gymnasieskola.

– Men vi åker till Almedalen som privatpersoner. Det roliga, för min del, är att ta del av aktuell kommunforskning, nya rapporter och diskussioner om näringslivsfrågor. För mig är inte politiken så viktig, säger Ulrika Riseby.

Största delen av veckan kommer familjen Riseby att slappa, bada – och vara turister. De har hyrt ett hus utanför Visby, med cykelavstånd till stranden och en gräsmatta där man kan spela kubb.

– Vi ville att semestern skulle vara på barnens villkor. Vår dotter gillar barnböcker som utspelar sig på Gotland, så vi ska undersöka ön från den horisonten, säger Ulrika Riseby och fortsätter.

– Vi ska ta långa, lata morgnar. I morgon kanske jag åker in till Visby på ett lunchseminarium medan Magnus och barnen stannar i stugan. Eller också åker vi in till Visby allihop. Allra mest är detta en familjesemester.

Magnus Riseby håller med.

– Vi gör nästan allt tillsammans. Seminarierna blir lite vuxengodis vid sidan av, säger han och fortsätter.

– Som småbarnsföräldrar har vi ofta ett sådant upplägg på våra semestrar: Vi ger varandra tid att göra egna grejer ibland. Det kan vara allt från att ligga i solstolen en stund till att gå på seminarier.

Mer läsning

Annons