Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av tre får sommarjobb

2 049 Örebroungdomar får i veckan erbjudande om kommunalt sommarjobb. 3 000 sökte.

Annons

– Vi har skickat ut besked till alla som fått feriepraktik, så de närmaste dagarna kommer breven, säger Thomas Strömberg, som är ansvarig för feriepraktiken i Örebro kommun.

Ungefär hälften av jobben som erbjuds är inom den kommunala sektorn. Den andra hälften är jobb hos föreningar som anmält att de har lämpliga sommarjobb.

– När det gäller de kommunala feriepraktikplatserna handlar det om park, barnomsorg och äldreomsorg. Ungdomarna kommer att vara en hjälpande hand.

Har det varit svårt att få fram drygt 2 000 sommarjobb?

– Visst är det en kamp att få in alla jobben. Men upp till den här volymen har det fungerat ganska bra. Behovet av platser är ganska känt i kommunen. Vi jobbar framför allt på kontakter från tidigare år.

Hur prioriterar ni vilka ungdomar som ska få sommarjobb?

– Vi försöker ge dem som inte haft feriepraktik tidigare och börjar då med att ge till de äldsta, de som går ut tvåan poå gymnasiet. Vi garanterar att man ska erbjudas feriepraktik något av de tre år man kan söka.

De nästan tusen ungdomar som sökt men inte fått sommarjobbserbjudande i år har fortfarande chansen. En del av de som erbjudits jobb kommer säkert att tacka nej av en eller annan anledning.

– Det kanske blir 50-100 som tackar nej, säger Thomas Strömberg.

De som fått ett sommarjobb genom kommunen får en lön på 63 kronor i timmen. Det är två kronor mer än förra sommaren. Jobben pågår en-tre veckor.

Mer läsning

Annons