Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dödsfall inom psykvården på USÖ anmäls enligt Lex Maria

En patient avled när två mediciner påverkade varandra, den andra av uttorkning. De två dödsfallen inom USÖ:s psykiatriska vård anmäls nu enligt Lex Maria.

Annons

USÖ har gjort två Lex Maria-anmälningar efter att patienter avlidit inom den psykiatriska akut- och heldygnsvården.

Den ena patienten vårdades för depression, men hade även en svampinfektion i munhålan. Efter tre veckors behandling avled patienten av ett plötsligt hjärtstopp. Det visade sig att patientens olika läkemedel växelverkat med varandra, och ämnen koncentrerats i blodet. Dödsorsaken var alltså en följd av läkemedelsförgiftning som lett till en hjärtrytmrubbning.

Den andra patienten avled av uttorkning. Enligt USÖ:s anmälan hade patienten flyttats till psykiatrin från ett kommunalt särskilt boende. Patienten hade en allvarlig neurologisk sjukdom, men ville inte medverka i behandlingar. Det här ledde till svårigheter att utföra vårdenäven på den psykiatriska vårdavdelningen. Ordinerade blodprover blev inte tagna, och patienten åt och drack dåligt. När patienten förlorade medvetandet efter en vecka konstaterades uttorkning. Trots intensivvård avled patienten cirka en månad senare.

Båda händelserna är nu anmälda till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Läs mer på Region Örebros sajt (extern länk).

Mer läsning

Annons