Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dömdesför grov våldtäkt

Två män döms till fleråriga fängelsestraff för grov våldtäkt mot en kvinna i Örebro. En av dem har varit sambo med kvinnan han döms för att ha utsatt för grov våldtäkt och grov kvinnofridskränkning.Han döms till fängelse fem och ett halvt år, i straffet ingår också övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Annons

Den andre mannen, en bekant till honom, döms till fyra år för grov våldtäkt och narkotikabrott. Båda ska vara kvar på häktet till straffet börjar avtjänas.

Männen har gemensamt att betala ett skadestånd på 130 000 kronor till kvinnan och sambon ytterligare 82 000 kronor.

Tingsrätten framhåller att sambon gjort sig skyldig till grov våldtäkt mot en kvinna han levt tillsammans med och att gärningen präglats av stor hänsynslöshet.

Domstolen konstaterar också att den andre mannen utnyttjat målsäganden på ett högst klandervärt sätt.

Kvinnan lämnade vid rättegången en berättelse Örebro tingsrätt anser både utförlig, trovärdig, sammanhängande, detaljerad och saklig.

Hotfull och våldsam

Då det gäller sambon konstaterar tingsrätten att han sagt han har dåliga minnesbilder, men vet han kan vara hotfull och våldsam när han blir arg. Rätten påpekar att ljudupptagningar visar att mannen uttalat hot han påstått han inte minns. Tingsrätten anser också att mannen gett intryck av att vilja förringa allvaret.

Flera personer vittnade om iakttagelser av vad som pågått och hur de sett kvinnan förändras. Tingsrätten påpekar att samtliga berättat om hur hon blivit alltmera tystlåten och dragit sig undan sitt umgänge.

När det gäller den grova våldtäkten fastslår rätten att de båda männen gemensamt utsatt henne.

Mer läsning

Annons