Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två drabbade kvinnorpekar ut 23-åringen

Två kvinnor som drabbats av överfall i Örebro har vid en konfrontation på polishuset pekat ut den 23-åring som nu häktats. Polisen har också säkrat DNA från våldtäkten vid Eurostop.

Annons
Chefsåklagare Gunnar Brodin

Vid den långa häktningsförhandling i Örebro tingsrätt på fredagen erkände 23-åringen grov våldtäkt mot en kvinna i 20-årsåldern, vid Eurostop i slutet av mars.

– En våldtäkt med mycket grovt våld. Överhuvudtaget hävdar jag att mannen varit våldsam i fallen han nu häktats för, säger chefsåklagare Gunnar Brodin.

Mannen häktades med restriktioner som innebär att han exempelvis inte får läsa tidningar, eller se tv och lyssna på radio.

Förutom våldtäkten vid Eurostop gäller häktningen våldtäkt mot en 64-årig kvinna på Egnahemsgatan i Örebro i söndags samt våldtäktsförsök på Trängkårsvägen i Örebro 2005.

– Det var en överfalls-våldtäkt mot en yngre kvinna, säger Gunnar Brodin.

Dessutom misshandel mot en kvinna i söndags då han misstänks ha trängt sig in i en lägenhet på Tunnelgatan. Åklagaren hade rubricerat som våldtäktsförsök men tingsrätten, med lagman Per Grevesmühl som ordförande, ansåg att det var misshandel.

– Han är också delgiven misstanke om våldtätksförsöket mot en kvinna på Karlslundsgatan i söndags morse. Utredningen får visa om det finns skäl till misstankar i fler fall.

Vad ledde fram till gripandet?

– I söndags hände tre kvinnoöverfall. På fredagen hade 23-åringen ringt återbud till planerad dna-topsning på polishuset. Det gjorde att misstankar väcktes. Topsningen var av samma slag 600 andra män kallats till. Men vi hade också annan viktig information som ledde till gripandet.

Vid fredagens förahandling kom mannen in tillsammans med häktespersonal och sin advokat Margareta Arvidsson. Han dolde inte ansiktet. Vid den öppna delen av förhandlingen tittade han ner i bordet.

Den öppna delen blev kort. Vad som blev sedan blev sagt är alltså inte känt. På åklagarnas bänk satt förutom chefsåklagare Gunnar Brodin också vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Ett stort uppbåd av fotografer stod utanför tingssalen. När dörren öppnades vände 23-åringen ryggen till. Då beskedet meddelades och dörren ännu en gång skulle öppnas valde rätten att först låta honom gå ut genom en förbindelsedörr med en annan sal.

Utredningen fortsätter nu med med en mängd utredningsarbete.

– Vi väntar också svar på flera anlyser från Statens kriminaltekniska laboratorium, säger Gunnar Brodin som inte vill gå in på vilken dna-bevisning som finns utöver den från våldtäkten vid Eurostop.

Mer läsning

Annons