Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män gripna efter skott mot polis

(UPPDATERAD SÖNDAG 16:55) Två unga män, 19 och 20 år gamla, kunde på lördagen gripas misstänkta för att ha skjutit en polisman i halsen.

Annons

Skjutningen skedde när en polispatrull stoppade en taxi på Hertig Karls allé för en fordonskontroll vid tretiden natten mot lördag.

Poliserna hör då fyra eller fem skott som avlossas av något som de bedömer som en kolsyrepistol.

– En av poliserna känner att det hugger till i halsen. Man har också hittat en stålbit i såret så det handlar alltså inte om en plastkula, säger Peter Persson, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Vid lunchtid på lördagen kunde polisen gripa två män, 19 och 20 år gamla, i en bostad på Lövstagatan. Vid husrannsakan hittade man ett flertal kolsyrevapen.

- Vi har hållit förhör, gjort iakttagelser och bedrivit inre och yttre spaning. På så sätt lyckades vi ringa in de bägge misstänkta, säger Henrik Dahlström, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Männen anhölls av åklagare under lördagseftermiddagen.

Den polisman som sköts på Hertig Karls Allé under natten till lördagen mår efter omständigheterna bra.

– Han är okej. Han har en sårskada på halsen. Men skottkraften var så kraftig att det har gått hål på fönsterrutor på hus på motsatt sida av gatan, säger Peter Persson till NA.

Skotten har inget att göra med kontrollen av taxibilen. Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel.

– Det är livsfarligt eftersom man skjutit mot huvud eller ansikte, sade Johan Wallenius som tjänstgjorde som vakthavande befäl då händelsen skedde.

Soft airguns eller kolsyrepistoler kan göra skada om man blir träffad från nära håll. Det kan också vara svårt för polisen att veta om det handlar om ett riktigt vapen.

– De här vapnen ställer till stora bekymmer för oss. Jag har själv lagt en soft airgun jämte mitt eget tjänstevapen och från ett par meters avstånd är det svårt att se vad som är vad. De är oerhört välgjorda och det är först när man lyfter på dem som man känner skillnaden i vikt, säger Peter Persson.

På söndagen släpptes de bägge männen.

- De har erkänt de faktiska omständigheterna, så det fanns väl ingen anledning att hålla dem kvar, säger Johan Wallenius.

Mer läsning

Annons