Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män sköts i Vivalla- 21-åring får fängelse

21-åringen som sköt två män i Vivalla centrum den 20 januari har dömts till fyra års fängelse.
Däremot frias den man som åklagaren trodde låg bakom skotten.

Annons

Det var efter en ordväxling som 21-åringen sköt en av männen utanför Vivalla centrum. Strax innan hade 21-åringen sålt ett narkotikaliknande läkemedel till den skjutne, en affär som de hade gjort upp om tidigare.

I ögonblicket efter sköts även den andre mannen. Skotten avlossades från nära håll och träffade männen i låret respektive underbenet. En fick medelsvåra skador medan den andre skadades lätt.

Ytterligare ett antal skott avlossades, men de träffade aldrig någon.

Åklagaren ansåg att gärningen i första hand skulle ses som mordförsök, i andra hand som grov misshandel. Tingsrätten gick på andrahandsyrkandet, grov misshandel. Domstolen anser att det inte kommit fram några uppgifter som tyder på att 21-åringen haft för avsikt att döda.

Enligt åklagaren var det en 25-årig bekant till 21-åringen som var hjärnan bakom skjutningen. Tingsrätten tycker inte att det är bevisat. Att 25-åringen sagt några uppmuntrande ord till 21-åringen vid skjutningen förändrar inte den saken. 25-åringen frias från stämpling till mord/grov misshandel.

Likaså frias 21-åringen från åtalspunkten framkallande av fara för annan. Cirka 40 meter från männen befann sig tre kvinnor. Åklagaren ansåg att de hade svävat i livsfara eller åtminstone hade kunnat skadas.

Domstolen håller inte med. Kvinnorna trodde att det var smällare de hörde och de lade inte märke till att någon kula eller splitter hamnat i deras närhet.

Däremot fälls 21-åringen för övergrepp i rättssak sedan han hotat en man till livet en tid efter skjutningen. ”Berättar du kommer du att dö” ska han ha sagt till mannen.

Under rättegången berättade mannen att han nu lever i ständig skräck. Han vågar inte sova i samma lägenhet flera nätter i sträck.

21-åringen döms nu till fyra års fängelse. I domen ingår även en mängd andra brott. Han är dessutom straffad vid flera tillfällen tidigare, bland annat för grov misshandel.

Mer läsning

Annons