Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två örebroare frias från människorovåtal

De två örebroare som åtalats för människorov av en 39-årig man frias av tingsrätten.
En av männen fälls dock för att ha misshandlat 39-åringen.

Annons

Männen, 51 och 36 år gamla, hade åtalats för människorov alternativt misshandel, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande, rån samt grovt försök till utpressning.

– Ett indiciemål, förklarade åklagaren Anders Handel när åtalet väcktes.

Enligt honom hade männen fört bort en 39-årig man mot hans vilja till en lägenhet i Örebro. På vägen dit skulle mannen ha blivit slagen i ansiktet och hotats med en kniv. Rättegången pågick i fyra dagar och Handel yrkade på att de två örebroarna skulle dömas till fem års fängelse.

Men i fredags släpptes männen ur häktet, vilket tydde på en friande dom. Det blev det också delvis. 36-åringen frikänns helt på den här åtalspunkten medan 51-åringen fälls för misshandel. Han slog till 39-åringen med knytnäven över munnen när de träffades ute på stan utanför en bil som 36-åringen körde.

I den här delen styrks 39-åringens berättelse av vittnen som han träffade efter händelsen.

Men att han skulle ha hotats med kniv och hållits fången mot sin vilja i lägenheten är inte bevisat, enligt tingsrätten. Det är heller inte klarlagt att 39-åringen bestals på 4 000 kronor och sin telefon.

Det går inte att utesluta att han lämnade ifrån sig sin mobil frivilligt för att laddas.

Och när det gäller penningsumman har 39-åringen lämnat olika uppgifter, vilket talar emot honom.

Bakgrunden till den här händelsen var en skuld på 12 500 kronor som 39-åringen hade till 51-åringen. Den senare hade köpt en skuldlista av en kompis för 100 000 kronor. Enligt 51-åringen fanns flera personer på listan – däribland 39-åringen – och det handlade om knarkskulder.

Männen har tidigare gjort sig skyldiga till en mängd allvarliga brott. Inte heller den här gången slipper de fängelse. Den äldre av dem döms förutom misshandeln även för två narkotikabrott. Straffet blir två månaders fängelse.

36-åringen döms till tre månaders fängelse för bland annat rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Mer läsning

Annons