Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två örebroare fuskademed skatt och fakturor 

Två örebroare misstänks för skattebrott och annan ekonomisk brottslighet under tiden de drivit ett företag i Örebro. En av dem erkänner, den andre nekar.

Annons

I delen som gäller skattebrott anklagas en av de åtalade för att inte ha lämnat deklarationsuppgifter om inkomster och moms.

Enligt kammaråklagare Elisabeth Börjesson fanns i det fallet risk för att drygt 120 000 kronor i skatt skulle undanhållas staten.

Den andre mannen anklagas för att inte ha lämnat någon inkomstdeklaration angående inkomster som skulle gett 113 000 kronor i skatt.

Osant intygandeBåda misstänks också för grovt osant intygande.

Den åtalspunkten handlar om att de tillsammans framställt minst 50 fakturor med osanna uppgifter om organisationsnummer.

Det nummer som angavs gällde enligt åtalet ett annat aktiebolag, utan någon anknytning till företaget de drev tillsammans. Åklagaren påpekar att det är ett grovt brott genom att gärningarna satts i system.

Tillsammans misstänks de båda också för bokföringsbrott. I det fallet åtalas de för att under ett och ett halvt års tid inte ha bokfört affärshändelser och inte sparat handlingar som gällde ekonomin.

Förhör Åklagaren menar att bristerna gjort att rörelsens förlopp, resultat och ställning inte gått att bedöma. Vid rättegången i Örebro tingsrätt kommer förhör att hållas med en person som ska berätta om verksamheten de båda åtalade drev.

Som skriftlig bevisning finns inkomstdeklarationer, kundfakturor, revisionspromemorior och anmälningar från Skatteverket. Med bevisningen vill åklagaren visa att bokföring saknats, att inkomster inte deklarerats samt att fakturorna haft falska uppgifter om organisationsnummer.

Mer läsning

Annons