Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två på Fenix 019 har polisanmälts

Föreningen Fenix 019 som arbetar för att återanpassa missbrukare och kriminella till samhället har polisanmält två ur den egna personalen för stöld, förskingring och trolöshet mot huvudman.

Annons

Föreningsstyrelsen har gjort fyra polisanmälningar mot två av verksamhetens anställda. Det handlar om två fall av stöld, ett fall av förskingring och ett fall av trolöshet mot huvudman.

– Det pågår en utredning och vi har gjort en husrannsakan. Mer än så kan jag inte säga när det pågår en utredning, säger Åsa Berggren, utredningschef vid Örebropolisen.

Fenix 019 har flera verksamheter i Örebro. Bland annat ett öppenvårdsprogram för personer med missbruksproblem. Föreningen erbjuder också stödboenden. Örebro kommun köpte under 2014 tjänster från Fenix 019 för 5,5 miljoner kronor.

De fyra polisanmälningarna är gjorda under januari månad och polisen vill inte närmare gå in på vad som stulits eller hur stora belopp som kan ha förskingrats.

– Det är några saker som återstår innan vi redovisar ärendena för åklagare. Om bevisen håller, säger Åsa Berggren.

NA har varit i kontakt med Steve Holm som tidigare var ordförande i Fenix 019:s styrelse och drivande i Kris (Kriminellas revansch i samhället) som föreningen hette fram till 2012.

– Jag kan inte säga så mycket mer eftersom det är polisanmält och nu ligger under utredning. Det här är något jag vill att polisen tar tag i. Innan dess vill jag inte säga så mycket.

Stämmer det att styrelsen polisanmält personal?

– Ja, styrelsen har gjort en internrevision. Du får avvakta lite. Jag kan inte uttala mig så mycket mera, säger Steve Holm.

Vad NA erfar har flera personer hos Fenix 019 arbetsbefriats den senaste tiden.

Kommunens socialförvaltning har inte fått kännedom om det som hänt.

– Jag känner inte till detta och jag måste ta reda på mer innan jag kan säga något. Men det som är viktigt för oss är att våra klienter är i säkerhet, säger Ann-Christine Olofsson, chef på utredningsenheten och den person som ansvarar för socialförvaltningens externa vård.

Föreningen Fenix 019 uppstod efter att Kriminellas revansch i samhället, Kris, på riksnivå uteslöt Kris-föreningen i Örebro från rikssamarbetet år 2012.

Den bakomliggande orsaken till att den lokala föreningen uteslöts var bland annat att en tidigare ordförande köpt in och nyttjat en tjänstebil värd 400 000 kronor på ett sätt som inte uppskattades av riksföreningen Kris.

På senare tid har Fenix 019 uppmärksammats då en 22-årig kvinna misstänks ha dött av en överdos på föreningens stödboende Villa Magnolia.

Mer läsning

Annons