Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingflickan får bo kvar i familjehemmet

Det blir fortsatt omhändertagande och placering i familjehem av den tvillingflicka i Örebro län som misshandlats grovt. Förvaltningsrätten i Karlstad har beslutat om ett omhändertagande och vård enligt LVU, Lagen om vård av unga.

Annons

Flickan är nu sex månader och sedan en tid placerad i ett familjehem som myndigheterna anser fungerar bra.

Under den sociala utredningen har föräldrarna samtyckt till vård, men menar att den ska ske i frivillig form och inte genom omhändertagande enligt LVU.

Det anser dock myndigheterna att den ska.

Fortsatt placeringDet är socialnämnden i föräldrarnas hemkommun som föreslagit att förvaltningsrätten ska ta beslut om fortsatt placering enligt LVU i det familjehem där barnet nu finns.

Nämnden anser att flickan ska bo separerad från föräldrarna och det anser även förvaltningsrätten.

Flickans tvillingsyster avled i augusti. Tvillingarna och deras föräldrar var då placerades i ett annat och gemensamt familjehem. Det hade de varit sedan barnen föddes i juni. Dödsorsaken var en virusinfektion med komplikationer, bland annat hjärtmuskelinflammation.

Men det upptäcktes också skador på båda barnen och en uppmärksammad polis-utredning startade. Flickorna pappa häktades misstänkt för grov misshandel mot båda barnen. Han släpptes senare och vice chefsåklagare Pia Åsberg kommer att lägga ner förundersökningen, med hänvisning till att det inte går att bevisa vem som är skyldig till misshandeln av barnen.

Gömde sigEn tid efter att pappan släppts ur häktet hämtade han och hans mor barnens mamma och tvillingen i det dåvarande familjehemmet. Tillsammans gömde de sig sedan men hittades av polisen och sociala myndigheter.Efter det placerades barnet i det familjehem där hon nu ska fortsätta vara. Förvaltningsrätten delar nämndens uppfattning att placeringen är nödvändig för flickans vård och fortsatta utveckling.

Rätten är också enig med nämnden om att det är nödvändigt att ge vård med stöd av LVU.

Mer läsning

Annons