Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck till: Är du rädd för miljögifterna i havet?

Miljön i världshaven måste bli bättre. Plast från hushåll och industrier skräpar ner. Plaster kan ha en hormonstörande effekt men drar också till sig andra miljögifter och blir därmed dubbelt skadliga. Fisken får i sig såväl plastpartiklar som miljögifter. Gifter som vi konsumenter så småningom får i oss när vi äter fisken.

Annons

Feta fiskar som lax och sill är värst, de innehåller mer miljögifter, säger Anna Kärrman, forskare i Örebro. Hon har tidigare studerat föroreningar i Stilla havet. Om några månader ger hon sig ut på en ny expedition. Den här gången är Östersjön i fokus. Forskningsfartyget Baltic Sea Expedition lämnar Göteborgs hamn den 3 augusti för att bege sig ut till Bottenviken och Finska viken.

- Läget för Östersjön är akut, vi behöver så snart som möjligt få svar på hur havet mår, konstaterar Anna Kärrman.

På laboratoritet i Bilbergska huset vid universitetet i Örebro analyserar hon och hennes team vattenprover, nu senast främst från Stilla havet. Forskarna letar bland annat efter spår av DDT, PCB och dioxin. Bromerade flamskyddsmedel och långlivade fluorämnen är andra skadliga ämnen som förekommer.

-Stilla havsforskningen visade att det finns stora plastbälten som inte är synliga för blotta ögat. Man får syn på plasten först när man tar en håv och silar vattnet, säger Anna Kärrman.

Är du rädd för miljögifterna i haven? Diskutera genom att kommentera artikeln nedan.

Läs ett längre helgreportage om miljön i världshaven i papperstidningen eller köp dagens NA som e-tidning här.

Mer läsning

Annons