Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TYCK TILL: Bör Storgatanöppnas för biltrafik?

Storgatan kan öppnas för biltrafik i en riktning på försök och man gör det möjligt att parkera. Det förelås tekniska nämnden besluta på onsdag.

Annons
Snart kan Storgatan öppnas för biltrafik. Frgåan är om förslaget kan göra Norrcity mer attraktivt eller inte.

Det har pratats länge om att öppna Storgatan från Olaigatan till Järnvägsgatan för bilar och även skapa möjligheter att parkera. För att få ett livligare Norrcity.

– I de samtal som vi har haft med affärsidkare under våren om hur man skulle kunna öka attraktionskraften är en av de saker som har först fram varit att öppna för biltrafik och skapa parkeringsfickor, säger Ulrika Sandberg (S), ordförande i tekniska nämnden.

Sydlig riktning

Kan ge ökad biltrafikEnligt förslaget ska Storgatan öppnas för bilar i sydlig riktning och parkeringsfickor skapas på den västra sidan. Det är ett försök under ett år som ska utredas. Ulrika Sandberg håller med om att det kan komma att öka biltrafiken i centrum.

– Ja, till en viss del. Jag kan inte säga att det inte finns en sådan risk. Men vi tänker att Norrcity är en viktig del av staden som måste fungera och ha en attraktionskraft, säger hon.

Vill öka kroglivetFredrik Persson (MP), andre vice ordförande i tekniska nämnden, vill inte öppna Storgatan.

– Jag tror inte att biltrafiken löser något för att öppna Norrcity. Jag tror att man kanske skulle kunna utveckla området med fler restauranger och nöjesliv och göra ett sådant kvarter på norr, säger han.

Han anser att förslaget ökar biltrafiken och att detta strider mot kommunens transportplan, som antagits av kommunfullmäktige. I den står att biltrafiken i innerstaden ska minska.

– Jag hoppas att man därför beslutar att föra upp frågan till kommunfullmäktige, säger Fredrik Persson.

Mer läsning

Annons