Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyrones auktionsfyndvar helt genomrostade

Tyrone Werner köpte en batteriladdare och en häftpistol på Kronofogdens auktion. Båda sakerna visade sig vara sönderrostade.
Men köpt var köpt – och han kunde inte lämna tillbaka sakerna och få ersättning.
– Jag är jättebesviken, säger Tyrone.
– Reglerna är så, menar indrivningschefen Bo Jonsson

Annons

Förra torsdagen besökte Tyrone Werner Kronofogdens auktion i Nasta. Han fick upp ögonen för en batteriladdare för 250 kronor och en häftpistol för 50 kronor. Han slog till. Men när han kom hem upptäckte han att båda sakerna, som låg i välbevarade förpackningar, var genomrostade – och inte funktionsdugliga. Tyrone blev förvånad och ringde Kronofogden.

– Men då berättade de att jag inte kunde lämna tillbaka sakerna. Köpt var köpt De menade att man köper på egen risk. Det var väldigt byråkratiskt, säger Tyrone.

Efter ytterligare några samtal stod det klart att han inte skulle få någon ersättning för batteriladdaren och häftpistolen.

– Jag är jättebesviken. Särskilt med tanke på att det här rör sig om en statlig myndighet. Jag tycker att det är på gränsen till bedrägeri.

Förutom laddaren och häftpistolen köpte Tyrone också en tv – men den fungerade.

– Men två av tre saker fungerade inte. Då kan man ju undra hur många av sakerna på auktionen som inte är trasiga?

Bo Jonsson jobbar som indrivningschef på Kronofogden och beklagar att Tyrones saker var sönderrostade, men betonar samtidigt att det finns tydliga regler.

– Det informerar vi om, både i annonser och genom auktionsförrättaren innan auktionen drar igång, säger han.

Tumregeln, enligt Bo Jonsson, är att alla saker köps i befintligt skick – och att det inte går att lämna tillbaka och få ersättning för det.

– Du har som köpare en stor plikt att själv undersöka föremålen innan du köper det på auktionen.

– Det finns inte samma trygghet som på en näringsdrivande auktion. Du kan jämföra det med att köpa saker via Blocket eller Tradera.

Mer läsning

Annons