Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst i fullmäktige – när debatten förs på Twitter

Efter ett SD-inlägg på förra kommunfullmäktige gick debatten het – på Twitter. I mars blev den stora snackisen en politikerkarikatyr på Facebook. Sociala medier har blivit en kompletterande arena, och i dag är det dags igen.

Annons

När Jonas Millard (SD) höll sitt inlägg under bokslutsdebatten i april exploderade debatten, men inte i fullmäktigesalen. Det var på Twitter reaktionerna kom. Månaden innan var det starka reaktioner när en teckning föreställande Staffan Werme (FP) lades ut på Facebook av en kristdemokrat under mötet. ”Lekstuga” och ”lås in telefonerna” var några kommentarer från NA:s läsare. Men sociala medier har blivit en etablerad arena för politikerna att förhålla sig till, även under pågående möten.

Mest inflytande

Ledamoten John Johansson (S) är den Örebropolitiker som har mest inflytande på sociala medier enligt den vedertagna rankningen. Han försöker att inte bara vara ”den grå politikern” på Twitter, och gå lite utanför ramarna.

– Man kan försöka lätta upp stämningen lite. Det är ingen risk att få någon överdos av det på ett fullmäktigemöte, konstaterar John Johansson.

Han förstår att det finns en rädsla åt att politikerna inte ägnar sig åt att lyssna på mötena, men är övertygad om att de som twittrar lyssnar minst lika mycket som andra. Staffan Werme (FP) är också flitig användare av sociala medier, och sänder även små tv-kommentarer via Bambuser i mötets pauser.

Lugn lunk

– Lunken på fullmäktige är så pass lugn att man både kan lyssna på inlägg och twittra, det är inga bekymmer. Det visar mer på en okunskap om hur det fungerar på politiska möten, det är som att man blir upprörd över att det bara sitter tre personer och lyssnar på ett eldigt anförande i riksdagen, säger han.

– Det är en generation upp till 30 som inte skulle förstå den här debatten. ”Skulle man inte kunna twittra när man gör annat?” säger Björn Sundin (S).

Samtidigt förstår han kritiken, och funderar på hur det uppfattas om alla ledamöter sitter och tittar ned i sina datorer under en fullmäktigedebatt.

Relativt få

– Å andra sidan kan man vända på det och säga att det är relativt få som befinner sig i den där salen. Men jag måste fundera på hur jag ska bete mig för att visa respekt för den som pratar, säger Björn Sundin.

Lena Baastad (S) twittrar inte, men hon kan ibland svara på mejl och sms under ett politiskt möte.

– Det gäller att ha respekt för mötet och de som sitter där. Men i dag har vi ofta alla handlingar i vår ”padda”, så den är också en del av arbetsredskapen, säger hon.

För Björn Sundin är sociala medier en otroligt viktig kommunikationsform.

– Om det skulle komma ett allmänt förbud mot sociala medier i politiken skulle jag inte kunna vara politiker. Det är ungefär som att säga att du får inte skicka mejl eller prata med örebroarna i frågor som är viktiga, säger Björn Sundin.

Men Lena Baastad nöjer sig med en blogg och en fansida på Facebook, men följer inte Twitter.

Har inte intresset

– Jag har inte intresset och tycker inte att jag har tiden. Jag sitter dessutom ordförande på de flesta mötena och då är det svårt att hinna.

Men visst har politikerna diskuterat ”vett och etikett” för sociala medier, till och med i form av en speciell policy för fullmäktiges möten.

– Men det kändes inte bra att gå fram med det förslaget. Det måste vara upp till ledamöternas eget omdöme, och partierna får också ta ett ansvar, säger kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin (KD).

Ingen av politikerna som NA har talat med vill ha ett regelverk.

– Jag tror det är väldigt svårt att formulera. Det handlar om precis samma förhållningssätt som vi borde ha i andra sammanhang, säger Björn Sundin.

Staffan Werme säger att från icke offentliga politiska möten twittrar han bara efter det att beslutet är fattat.

– Då skriver jag vad beslutet blev och vad vi tyckt, inget annat. Ingen annan ska behöva bli citerad.

Försiktigare

Med åren tycker Staffan Werme att han blivit försiktigare med vad han skriver på sociala medier, och tycker att fler borde tänka sig för.

– Jag försöker hålla mig till politiska sakfrågor, men det är inte alltid jag lyckas, säger han.

Begränsningen med 140 tecken i ett inlägg på Twitter gör att det blir lättare att hamna i personangrepp och det är svårt att få till en längre diskussion.

– Å andra sidan är den som följer fullmäktige på Twitter intresserad av politik, och det blir i alla fall små nedslag, säger han.

Både Staffan Werme och Björn Sundin ger bilden av att de får mycket respons via sociala medier, speciellt Twitter. Men politikerna är överens om att det inte ersätter vanligt fotarbete.

– Jag tror fortfarande att mötet öga mot öga är det viktigaste. Vi knackade 70 000 dörrar de senaste två valen, säger Björn Sundin.

Mer läsning

Annons