Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umgänget viktigast i bombad backe

Under de senaste åren har allt fler börjat åka longboard och en solig dag är det snarare en regel än ett undantag att se åkare på Örebros cykelbanor och gator. Ringstreet Bombers är ett av flera gäng som samlas kring det gemensamma intresset.

Annons
Brädsugna. För drygt ett år sedan startade Alexander Fjellner, närmast kameran, och kompisen Richard Barrington Ringstreet Bombers. Bombers syftar till uttrycket att ”bomba backar”, som det kallas när man åker utför.

På en innergård på väster sitter vad som ser ut att vara en rätt skön samling människor tillbakalutade på gräsmattan. Juli bjuder äntligen på sol och här ser det ut att njutas för fullt. Det hela började för ett år sedan när Alexander Fjellner och Richard Barrington, inledningsvis inte helt seriöst, började prata om att skapa något kring deras longboardintresse.

Började på skoj

– Det började mer eller mindre som ett skämt. Vi började driva om att vi skulle starta något och eftersom vi hade två australiensare på besök kallade vi det för Ringstreet Bombers. Ringstreet eftersom mycket kretsar kring Ringgatan på Väster, där flera av oss bor, och Bombers eftersom det kallas att bomba backar när man åker i dem, säger Alexander Fjellner.

Sedan dess har det växt. Och växt. Nu finns det kläder, stripade bilar och ett 30-tal medlemmar i olika åldrar. Även om mycket så klart kretsar kring longboard verkar ändå huvudsyftet vara att umgås och uppleva saker, där de bland annat har åkt Örebro runt under en hel natt och nu planerar för fullt för gemensamma sommarresor.

– Halva grejen är umgänget och trivselfaktorn. Det finns andra longbord-gäng i stan som är riktigt duktiga och man skulle kunna säga att vi är mysvarianten av dem. Vi håller på för att det är roligt, säger Alexander Fjellner.

Vill starta verksamhet

Stämningen, umgänget och intresset för longboard är något de vill dela med sig av. Därför finns planer på att starta en verksamhet, där man köper in brädor för att sedan låta ungdomar testa att åka samtidigt som medlemmarna kan agera förebilder.

– Jag är rätt trött på att det finns för lite att göra i Örebro, så vi vill hjälpa ungdomar att aktivera sig, säger Elias Pihlström.

– Det är antingen krogen eller ingenting, fyller Maja Eliasson i.

Under den avslappnade och tillbakalutade ytan finns viljan att göra något mer av deras intresse.

– Jag tycker att det här är ett ypperligt tillfälle att jobba med unga och göra något positivt av vår sköna livsstil när vi har möjlighet till det. Visst finns det ungdomsgårdar och så men här kan vi vara bra förebilder och samtidigt få unga intresserade av en rolig hobby, säger Gabriel Berg.

Roadtrip. Elias Pihlström är en av medlemmarna i Ringstreet Bombers. I sommar planerar gänget flera resor, bland annat till västkusten
Häng. Samvaron är viktig, minst lika viktig som själva åkandet. Maja Eliasson njuter i sommarsolen.

Mer läsning

Annons