Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbemanning orsak till försening

Ni är placerad i kö, men vi tar strax hand om din överklagan av valet. Utredarna vet att det är bråttom, men de är underbemannade och har lådvis med ärenden samtidigt som inget får bli fel.

Annons

Något måste ha hänt. Antingen har valarbetarna varit omåttligt slarviga eller också har det gått upp för svenska folket att man faktiskt kan överklaga ett val. De tio senaste valen har det som mest varit nio överklaganden av riksdagsvalet. I fjol var det 117.

Det måste ha fått Bengt-Åke Nilsson, ordförande i valprövningsnämnden och tidigare domare i Regeringsrätten, att studsa. Men på juristers vis säger han:

– Jag tänkte att nu blir det bekymmer. Och sedan började vi direkt att fördubbla antalet utredare.

Fyllt arkiv

Valprövningsnämnden var alltså rustad för så många ärenden som ryms i några pärmar men fick i stället ta hand om ett fyllt arkiv. Det har satt press på de närmare tio personer som utreder ärendena.

– Alla utredare jobbar ju heltid med andra jobb. Jag är på socialutskottet i riksdagen, säger Cecilia Persson.

Det innebär att när hennes vanliga arbete är färdigt för dagen så byter hon och börjar jobba med överklaganden. Hon har tidigare varit chefsrådman på förvaltningsrätten och är van vid långa dagar.

– Jag har sällan jobbat så mycket som jag gör nu, säger hon.

Att besluten om kommunvalet halkar efter beror dels på att riksdagsvalet går först, men också på att det är mycket material. De tittar på budröster och försöker räkna ut hur felaktiga röster har påverkat valresultatet.

– En del frågar varför vi inte kan ta allt på en gång. Men ofta väcker materialet nya frågor. Aha, då måste vi ta in mer, och då går dagarna, säger Cecilia Persson.

Stängd och låstDet handlar dels om att reda ut om det har begåtts ett fel, dels om detta fel har varit så stort att det kan ha påverkat valutgången. För en gammal jurist som Bengt-Åke Nilsson är det viktigt att varje dörr som kan leda till tveksamheter är stängd och låst.

– Allt det här är för att det ska bli grundligt utrett. Det är vi mycket angelägna om att understryka, säger han.

Mer läsning

Annons