Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterskor är hårdvaluta

Undersköterskor är eftertraktade. Det råder stor brist på dem i hela länet. Nu söker kommunerna sig till skolorna för att hitta sina sommarvikarier.

Annons
Ida Andersson och Elin Folkeson går sista året på vård- och omsorgsprogrammet på Rudbecksskolan. När de i vår examineras som undersköterskor möter de en arbetsmarknad som skriker efter deras tjänster.

Det är tisdag och Arbetsförmedlingen håller informationsmöte för sistaårseleverna på vård- och omsorgsprogrammet på Rudbecksskolan. I morgon anordnas, för första gången, en sorts speeddating mellan eleverna och Kumla kommun. Kommunen måste nämligen anställa sommarvikarier.

Tolv elever har tagit sig till informationsmötet, när Andreas Eliasson från Arbetsförmedlingen frågar om det finns intresse för anställningsträffen kan tystnaden tas på.

Ida Andersson och Elin Folkeson har redan fixat sina sommarvikariat. Som många andra har de redan fått vikariat på sina praktikplatser.

Oroande för Kumla kommun. I sommar behöver kommunen nämligen anställa 150 undersköterskor för sommarvikariat.

Elin Folkeson tycker att statusen på yrket måste höjas för att öka arbetets attraktivitet.

– Man måste få bort delade turer och minska vikariaten. Bättre anställningsvillkor helt enkelt. Och göra yrket mindre slitsamt, säger hon.

För trots undersköterskebristen möts vård- och omsorgsstudenter av avskräckande råd från sina framtida arbetsgivare.

– När man kommer till praktiken berättar man på arbetsplatserna att undersköterska är inget att vara. Att man inte får fastna där. Det är konstigt. För de behövs ju. Man borde göra bättre reklam för undersköterskeyrket. Nu får man bara veta vilket slitgöra det är, säger Ida Andersson.

För det finns gott om jobb för undersköterskor i Sverige. Enligt Arbetsförmedlingen är bristen på undersköterskor mycket hög – och kommer inom de närmsta 10 åren fortsätta att öka.

En åldrande befolkning ska omhändertas av en åldrande undersköterskekår.

Flera av eleverna på Rudbecksskolan planerar dock att vidareutbilda sig. Elin Folkeson vill bli sjuksköterska. Ida Chahade ska bli barnmorska och Farhia Abdow vill bli tandläkare.

– Om jag får drömma lite, tillägger hon.

Vad tjejerna har gemensamt är deras drivkraft. För inte har de valt yrket för arbetsvillkoren. Ett slitsamt arbete med låg ingångslön och dåliga anställningsvillkor. – Jag vill hjälpa människor. Det är ett otroligt lärorikt yrke där man får lära sig hur man ska handskas med många olika situationer. För mig är det viktigare än löner och anställningsvillkor, säger Ida Andersson och tillägger:

– Sen är det ju lätt att få jobb också.

Mer läsning

Annons