Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung vänsters bojkott mot partiets majtåg

Vänsterpartiet vägrade låta ungdomsförbundets ordförande hålla tal.
Då bojkottade Ung Vänster förstamajfirandet helt och hållet.

Annons
Markus Allard, distriktaordförande i Ung Vänster Örebro, och Martha Wicklund, ordförande i Vänsterpariet Örebro.

Av tradition brukar Ung vänster delta i Vänsterpartiets första majtåg. Men i år blev det inte så.

– De har sagt att det dels är olämpligt på grund av Twitter-grejen, dels att det ska vara en tjej. Men det handlar ju bara om att de inte vill ha mig som talare. Det är så jävla larvigt, säger Markus Allard, ordförande för Ung vänster Örebro län.

Han tycker det är märkligt att partiet försöker gå in och styra sitt fristående ungdomsförbund, men Vänsterpartiets distriktsordförande Martha Wicklund förnekar att det handlar om det.  

– Jag tycker det är jättetråkigt att de inte vill vara med. Vi styr inte Ung Vänster, men på vårt första maj-firande har vi rätt att välja vem som ska gå upp och tala. Vi är ett feministiskt parti, och vi tyckte det var dags för en tjej att lyftas fram. Jag förstår inte det orimliga i det, säger hon.

Markus Allard anser däremot att Vänsterpartiet motarbetar Ung vänster.

– De försöker på något desperat vis att bli av med oss. De har suttit där i rådhuset med sina politikerlöner i många år. De har ett ekonomiskt incitament att motarbeta en återväxt, säger han.

Men Martha Wicklund upprepar att det handlade om att partiet ville släppa fram en kvinnlig talare från ungdomsförbundet. Om Markus Allards kritik säger hon bara:

– Det får stå för honom.

Medan vänsterpartiet genomförde sitt förstamajtåg ordnade Ung Vänster en intern tillställning med grillning och en föreläsning av Mussie Ephrem.

Mer läsning

Annons