Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga arbetadegratis i Örebro

Flera missförhållanden på restaurangen Jensen’s Bøfhus i Örebro avslöjas i kväll på SVT.
– Kunder påpekade för mig att jag såg helt slut ut, säger Malin Bergkvist, som var gravid när hon jobbade på restaurangen.

Annons

– Arbetsgivaren tog ingen som helst hänsyn till att jag var gravid. Det kunde gå sex timmar utan att jag hann dricka vatten. När jag kom hem på kvällarna ville jag bara tjuta, säger Malin Bergkvist, 23 år.

Tv-dokumentären ”Generation utanför” visar hur ungdomar tvingas stå ut med gratisjobb, otrygghet och dålig arbetsmiljö. Restaurangen Jensen’s Bøfhus i Örebro är en av flera ungdomsarbetsplatser som pekas ut.

– Vi tvingades ge upp vår fritid och skulle alltid vara tillgängliga. De tvingade oss att jobba gratis.

Malin började jobba på restaurangen under 2007. Redan från början upplevde hon att arbetet var stressigt. Det skulle inte dröja länge innan hon började känna sig utnyttjad. Hon fick en deltidsanställning. För att ha tillräckligt med pengar tvingades hon jobba så gott som varje helg.

– De frustade, pustade och gnällde om man tackade nej när de ringde. Det var alltid nervöst att gå till jobbet nästa dag. Då möttes man av sura miner och otrevlig stämning.

När det tio timmar långa arbetspassen var över tvingades Malin och hennes arbetskamrater att stanna kvar.

– De räknade med att vi skulle jobba över. Men vi fick inte betalt för det. De anklagade oss för arbetsvägran om vi ifrågasatte det.

Erik Sandberg är filmaren som står bakom dokumentären.

– Det vanligaste är att ungdomarna tvingas till systematiskt gratisarbete. De förväntas klara av ett visst antal arbetsuppgifter på en utsatt tid. Men det är egentligen omöjligt att hinna med det. De måste stämpla ut och göra uppgifterna utanför arbetstiden, säger han.

Erik Sandberg har i filmen även granskat andra stora ungdomsarbetsplatser som McDonalds och Lidl. Enligt honom finns det liknande missförhållanden även på dessa arbetsplatser.

– Ungdomar och invandrare har en så svag arbetsställning i dag att de kan utnyttjas på det här sättet. De tvingas helt enkelt att bita ihop och ta det jobb som finns. Men jag blev ändå väldigt förvånad över att det visade sig vara så här illa.

NA har varit i kontakt med ansvarig på Jensen’s Bøfhaus i Örebro som inte vill lämna någon kommentar.

Fotnot: Dokumentären sänds i dag söndag i SVT2 klockan 20.

Mer läsning

Annons