Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga entreprenörernätverkar i Örebro

Drivna ungdomar med entreprenörsdrömmar från hela landet är just nu i Örebro. Under fem dagar deltar de i evenemanget Emax för inspiration och nätverkande.

Annons
Jennifer Ulriksson.

Mer än 1 000 unga mellan 18 och 20 år har konkurrerat om de 200 platserna som Emax erbjuder.

Evenemanget anordnas på Universitetet för tionde året i rad för att uppmuntra kulturellt, socialt och ekonomiskt entreprenörskap. Ungdomarna får ta del av föreläsningar och praktiska övningar.

– Det vi redan har sett i de här ungdomarna vill vi uppmuntra. Vi vill få dem att ta steget att leva ut sin dröm om att starta företag eller ordna den där konserten eller festivalen, säger Janis Eriksson, vd för Startcentrum och initiativtagare till Emax.

Rasmus

Vad tycker du om Emax hittills?: – Underbart. Här är härliga människor med liknande intressen personligheter. Det är en bra plats för nätverkande och det är bra föreläsningar där man lär sig mycket.

Rebecca: – Det är jätteroligt. Här är en bra energi och det är kul att träffa nya människor. Det är också roligt att träffa ledarna och coacherna som har sådan passion för entreprenörskapet.

Simon: – Det är riktigt roligt och utvecklande, vi får lära oss mycket och får erfarenhet.

– Vi får lära oss att våga ta tag i saker och kunna göra skillnad som entreprenör i samhället.

Jennifer: – Det är spännande och en extremt bra erfarenhet. Det är mycket som händer och vi har ett fullspäckat schema. Simuleringen och caset kunde inte ha varit bättre, det är väldigt lärorikt.

Rasmus

Vilka är dina förväntningar på de här dagarna?: – Att lära känna nya personer som brinner för entreprenörskap. Jag vill också lära mig nya saker inför att jag ska starta ett företag, Headface, tillsammans med en kompis i slutet av sommaren.

Rebecca: – Det är att få lära mig om vad som kan ske i ett företag, vilka problem man kan stöta på och hur man kan lösa dem.

Simon: – Det är just att få lära mig mer och utvecklas som entreprenör.

Jennifer: – Att det ska leda någonstans och inte bara vara teoretiskt utan också praktiskt.

– Det är bra att vi inte bara får höra hur det går till utan även agera efter det vi har lärt oss.

Vad gör dig till en blivande entreprenör?

Rebecca

: – Jag är väldigt driven. När jag hade ett UF-företag (Ung Företagsamhet) under tvåan på gymnasiet väcktes mitt intresse för företagandet. Nu har jag stora drömmar och mål.

Simon: – Jag är en bra ledare. Jag ser till att det finns rättvisa förhållanden och att alla får säga vad de tycker. Dessutom är jag snäll, glad och social.

Jennifer: – Jag tar för mig av allt. Jag vill allt och känner att jag vågar allt. Just nu håller jag på att jobba fram ett patent och hoppas kunna gå vidare med det nästa år.

Rasmus

Vad hoppas du på i framtiden?: – Just nu ska jag satsa på mitt företag Headface för att testa på entreprenörskapet. Så småningom ska jag plugga vidare och jag vill jobba som entreprenör även i framtiden.

Rebecca: – Att jag får vara med och ta beslut och verkligen kämpa. Jag vill vara med och förbättra företag från grunden och jag vill gärna bli företagsledare.

Simon: – Att få vara egen och göra det jag vill och tror på, då har man också mer arbetskraft och vilja. Jag vill bli en framgångsrik och känd entreprenör som tjänar mycket pengar.

Jennifer: – Jag vill göra avtryck på något vis och kunna driva ett företag, jag vill inte ta order utan ge order. Jag vill bli företagsledare, men också prova på annat. Man måste vara i botten för att kunna nå toppen.

Rasmus

Vad är det med entreprenörskapet som lockar dig?: – Det är att man motiverar sig själv. Att jag inte jobbar för någon annan utan för mig själv, jag väljer själv att arbeta i stället för att bli tvingad. Det är kul att få driva sin egen grej.

Rasmus Åström.
Rebecca Wenäläinen.
Simon Cardell.

Mer läsning

Annons