Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga fick jobba somlåtsashandikappade

Någonsin undrat hur det känns att vara blind? Eller att sitta i rullstol? Kanske inget man reflekterar över varje dag. Men nio ungdomar har under tre veckor haft just detta som sitt jobb.

Annons
Helena Falco De Mats tyckte att det var svårt att föreställa sig hur det skulle kännas att vara blind.

– Du måste ha lite fart. Dra lika mycket!

– Jag gör ju det!

Richard Andersson är 17 år och sitter i rullstol och försöker ta sig upp på en kant på kullerstensgatorna på Stortorget. Det går sådär. Kanten är inte särskilt hög, men nog så svår för en rullstolsburen att ta sig uppför. Frustrationen stiger hos Simon, men till slut kommer han upp.

– Det var riktigt svårt. Ändå var den lägre än till exempel den där, säger han och pekar på en kant längre fram.

Del i projektRichard är en av de nio ungdomarna som har fått sommarjobb via Örebro kommun och Projekt Örebro Deltar. Projektet syftar till att öka kunskapen om funktionsnedsättning och möjligheterna att skapa ett samhälle för alla. Denna dag får ungdomarna omsätta det de lärt sig i praktiken och pröva på hur det känns att ta sig fram på Stortorget med ett funktionshinder.

En annan sommarjobbare, Helena Falco De Mats, har ögonbindel och blindkäpp och tar sig försiktigt fram på det svårframkomliga underlaget med hjälp av Camilla Hane, en av projektets ledare, som guidar med höger- och vänsterkommandon.

– Hade jag inte haft hjälp hade jag antagligen inte kommit någonstans, säger hon.

Får prova påNågot som dock är verklighet för många. Yvonne Nordlund, projektledare, menar att man kan känna sig yr av att gå när man är blind.

– Synen hör ihop med balanssinnet, och många blinda kan inte ens gå, de måste ha rullstol.

Ungdomarna får också pröva på hur det känns för astmatiker att få andnöd. Med ett litet smalt sugrör får de springa eller gå raskt en sträcka, och bara andas genom sugröret. En inte alltför behaglig upplevelse.

– Det var jättejobbigt, jag ville nästan ge upp, säger Bejna Depren och flämtar efter andan.

En kant är inte helt obetydlig för alla. Rickard Andersson får kämpa en bra stund innan han till slut tar sig upp.

Mer läsning

Annons