Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas boendeen het valfråga

Det behövs fler bostäder för ungdomar och studenter. Socialdemokraterna vill satsa på investeringsstöd för att bygga hyresrätter. Moderaterna vill ha tillfälliga bygglov för ungdomsbostäder i barackform.

Annons

Både Moderaterna och Socialdemokraterna talade på fredagen på olika håll om hur de vill lösa efterfrågan på ungdoms- och studentbostäder.

– Vi ser med oro på att det från förra året till i år är en tredubbling av studenter som tvingas sova på soffor hos örebroare som desperat försöker ställa upp, sade Jytte Guteland, ordförande i SSU på besök i Örebro.

Hennes lösning är det rödgröna löftet om ett investeringsstöd för att bygga små hyresrätter.

Dubblering– Det handlar om en dubblering om man ser för landet totalt och det blir extra mycket till de orter som har studenter. Målsättningen är 40 000 lägenheter per år. Det är avsatt 1,4 miljarder för 2011 och 2012 för det, sade hon.

Moderaten Kent Persson är orolig för en bostadsbrist. Han vill därför agera nu.

– Vi måste bygga ungdomsbostäder så att unga har någonstans att flytta. För att klara det ska vi snabba på processen ytterligare för bygge av permanenta bostäder för unga människor. Det är ettor och tvåor. Vi vill släppa fram mer mark för byggande och är beredda att göra det snabbt, sade han.

För att lösa de mer kortsiktiga behoven vill Moderaterna inrätta ett tillfälligt bygglov.

– För att sätta upp ungdomsbostäder i barackform. Färdiga hus som kommer med lägenheter, Det är fräscha lägenheter och hyggliga hyror. Det är på områden där vi ändå ska bygga bostäder, och fram till dess det ska byggas permanent ger vi ett tillfälligt bygglov, sade Kent Persson.

Mer läsning

Annons