Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar riskerar miljonskadestånd 

Polisen vet nu vilka som ligger bakom det omfattade sabotaget mot flygplanet på Örebro flygplats. Och det handlar om väldigt unga personer – som riskerar att åka på skadestånd på flera miljoner. – Skadorna kommer att kosta mycket att reparera, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.

Annons
Säkrar spår. Polisens tekniker undersökte det SAAB 340-plan som natten till tisdag utsattes för skadegörelse och klotter på Örebro airport.

Enligt polisen har sabotaget mot flygplanet för en vecka sen inga politiska förtecken. Istället handlar om det ”ungdomligt oförstånd” som polisens kommunikationschef Mats Nylén uttrycker det.

– Det är ungdomar som har begått omfattande skadegörelse som kommer att kosta mycket att reparera. Men just nu kan vi inte säga så mycket mer eftersom utredningen pågår och vi behöver höra fler personer, säger han.

Enligt flygplansteknikerna på Örebro airport var allt sönderslaget i cockpit, nödutgångsdörrarna var sönderslagna och planet, av modell Saab 340, nedsprejat invändigt. Ärendet ligger nu hos polisens ungdomsenhet eftersom de misstänkta gärningsmännen är väldigt unga. Enligt uppgifter till NA ska några inte vara straffmyndiga än.

Polisen vill inte kommentera någon ålder på de misstänkta gärningsmännen.

– Men rent allmänt kan en person som inte är straffmyndig bli skadeståndsskyldig. Och det är ju inget kul att ha skulder på stora belopp som kan ta många år att betala av. Även föräldrar kan bli skadeståndsskyldiga, säger Mats Nylén.

Mer läsning

Annons