Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet får inte utexaminera lärare

Örebro universitet får nej på stora delar av sin ansökan att examinera lärare på högstadiet och gymnasiet.

Annons
Glädje i går - betydligt mer lågmält i dag.

 Igår var det fest på universitetet. Efter tio års kamp för läkarlinjen kunde lärosätet igår välkomna den första kullen läkarstudenter. I dag är det däremot deppigare.

Högskoleverket offentliggjorde för några minuter sedan sin lista över vilka universitet som har fått rätten att examinera lärare i årskurs 7—9 respektive gymnasieskolan.

Örebro universitet fick nej på de flesta ämnen lärosätet ansökt om. Enligt ansökan ville Örebro universitet få rättigheter för ämneslärarexamen i bild, biologi, engelska, idrott och hälsa, historia, hem- och konsumentkunskap, kemi, matematik, musik, religionskunskap, samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk och teater.

Men Universitetet fick bara godkänt på tre av sina ansökningar. Det blev ja för examensrättigheter i historia, idrott och hälsa samt samhällskunskap.

- Utfallet för ämneslärarexamen för Örebro universitets del är nedslående, säger Krister Persson, ordförande för Centrum för lärarutbildning (CFL) och ansvarig för lärarutbildningarna vid Örebro universitet. Något annat finns inte att säga. Vi får historia, idrott och hälsa och samhällskunskap, vilket vi är glada för, men inget mer. Nu får vi granska HSV:s synpunkter och göra nödvändiga justeringar för att

därefter återkomma med förnyade ansökningar så snart detta blir möjligt.

Mer läsning

Annons