Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet gavs tillståndatt examinera grundskollärare

(UPPDATERAD 11:49) Örebro universitets ansökan om att få examinera grundskollärare beviljas. Det beskedet kunde Högskoleverket lämna i dag.

Annons

Universitetet hade för 2011 ansökt om examinationsrätt för samtliga tre grundskollärarinriktningar, arbete i fritidshem, arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3 samt arbete i grundskolans årskurs 4–6. Alla dessa ansökningar beviljades alltså.

- Det här är självfallet mycket positivt. Det är extremt svårt att förutse vad utfallet kommer att bli när man skickar in en sådan här ansökan. Vi tycker att ansökningarna, för samtliga inriktningar, var väldigt goda, säger Owe Lindberg, dekan och ansvarig för utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Örebro universitet.

Uppfyller kraven

I motiveringen till beslutet skriver Högskoleverket att Örebro universitet uppfyller de grundläggande kraven på lärartäthet, lärarkompetens samt att utbildningen ges i en forskande miljö. I lärarutbildningen för årskurs 4–6 menar Högskoleverket att det finns kompetensluckor vad gäller engelska och matematik, men att lärosätet ändå kommer att kunna hantera situationen. Kursplanen för den inriktningen bedömer man också som bristfällig – den kommer universitetet att behöva förbättra.

- De nya kursplanerna vi arbetade med i våras kunde räknas i hundratal. Och ansökningarna vi skickade in i juni uppgick till nära 1 500 sidor, så man kan inte garantera att allt är vattentätt och felfritt, säger Owe Lindberg.

Underkände förskollärare

I tisdags beslutade Högskoleverket att underkänna universitetets ansökan om examinationsrätt för förskollärare och yrkeslärare. Den 18 januari 2011 lämnar Högskoleverket besked om ansökan att få examinera ämneslärare, vilket gäller årskurserna 7–9 samt gymnasiet.

Sammantaget beviljades 32 av de 59 ansökningar rörande grundskollärarexaminering som universiteten och högskolorna skickat in. Högskoleverkets beslut går inte att överklaga.

Mer läsning

Annons