Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet i världstoppen

Örebro universitet är överlägset bäst i Sverige och rankas som 14:e bäst i världen på forskning i ekonomistyrning.

Annons

Brigham Young University i USA har rankat 232 universitet och handelshögskolor utifrån deras forskning inom ekonomistyrning. Örebro universitet ligger på plats 14, vilket är bättre än något annat lärosäte i Sverige.

Stark utvecklingJonas Gerdin leder forskningsmiljön Centre for Empirical Research on Organizational Control, CEROC, på Handelshögskolan vid Örebro universitet. Han talar om en ”fantastiskt utveckling”, där Örebro gått från en handfull doktorander till en internationellt stark miljö på tio år.

– Vi har knegat på rätt så bra, säger han.

"Viktig del av företagsekonomin"Lärosätena har rankats efter antalet publicerade artiklar under 2000-talet i de elva högst ansedda tidsskrifterna i världen inom området.

– Ekonomistyrningsområdet som ligger till grund för rankingen är en viktig del av företagsekonomin, som i sin tur är huvudämnet på Handelshögskolorna. Så även om det kan tyckas vara ett smalt område är det ett viktigt område, säger Jonas Gerdin.

Örebro långt före Lund Örebro universitet är det enda svenska universitet bland de 30 bästa i världstoppen. Lunds universitet och Stockholms universitet delar på plats 36. Men Jonas Gerdin anser att Örebro universitet egentligen skulle kunna rankas ännu högre.

– Om man bryter ner undersökningen och tittar närmare på publicering i de redovisningsjournaler som brukar rankas som A+, det vill säga som tillhör det absoluta toppskiktet, avancerar Örebro universitet till plats nio, säger han.

NätverksbyggeJonas Gerdin ser två viktiga orsaker till Örebros frasmgångar på området.

– Dels har Örebro universitet satsat på att forskarutbilda fler. Dels har vi redan från start försökt bygga upp nätverk. Vår senaste publicering gjorde vi till exempel med en professor på ansedda University of Exeter i England.

Mer läsning

Annons