Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet: Vi betalarinte för Vilks säkerhet

Universitetet räknar med att slippa betala notan för polisbevakningen under Lars Vilks föreläsning.

Annons

Notan för säkerhetspådraget under Lars Vilks föreläsning på Uppsala universitet i förrgår slutade på 800 000 kronor, vilket är mer än vad kungabesöket gick på för Örebropolisen. Uppsala universitet stod för mellan 50 000 och 70 000 kronor, men Örebro universitet menar att räkningen inte kommer att hamna på deras bord.

– Vi har inte ingått några sådana löften och universitetet är inte arrangörer, säger Johan Lundborg, universitetsdirektör.

Fått klartecken

Utrikespolitiska föreningen har fått klartecken från universitetsledningen att arrangera föreläsningen. Johan Lundborg menar att det inte var ett svårt beslut.

– Vi har yttrandefrihet och föreningsfrihet i det här landet, människor måste få yttra sig även i känsliga frågor, säger han.

Kontroverserna kring Lars Vilks har dock inte passerat universitetet obemärkt förbi.

Ideologiskt knepigt– Det är ideologiskt knepigt och många har reagerat på Lars Vilks. Men vill man leva i ett demokratiskt samhälle som vi vill, då kan vi inte stoppa det här.

Polisen är än så länge förtegen om planeringen inför Lars Vilks besök.

– Det har precis blivit känt för polisen, säger Mats Nylén på Örebropolisen.

Mats Nylén säger att han varit i kontakt med Säkerhetspolisen och att någon form av samarbete kommer att ske. Han vill i dagsläget inte svara på hur mycket bevakningen kan komma att kosta.

– Det är omöjligt att svara på i förväg, säger han.

Mer läsning

Annons