Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag: Att synas och ha koll

För snart ett år sedan drog den nya polissatsningen i gång i Vivalla.
Åtta poliser ska bland annat jobba förebyggande och ha kontakt med dem som bor i området.

Annons
Hej hej. En del i polisens arbete i Vivalla är att gå runt och prata med folk. Här hälsar Magnus Bernestål på Liridon Budeci, två år .

Efter flera olika satsningar i Vivalla har nu området fått en permanent polisstation. Formellt drog allt i gång 1 januari 2010 när gruppchefen Fredrik Malm anställdes. Men de andra poliserna var först på plats i mars och egentligen kom arbetet i gång på riktigt efter sommaren. Allt är fortfarande lite nytt. Man prövar sig fram och rutinerna har inte riktigt satt sig, som det där med om man ska hålla öppet eller inte in till polisstationen.

– Vi har inte haft öppet men det ska vi, men riktigt än vet vi inte vilka tider, förklarar Fredrik Malm. Jag tyckte det var viktigast att vi först syntes mycket ute i centrum. Men vi har fått kritik för att vi inte haft öppet. Folk vill kunna komma in här och göra anmälningar.

Fredrik är lite rädd för att dra i gång något som de sedan inte kan leva upp till. Att ha öppet hela dagarna och sedan inte ha folk som kan täcka upp. Just nu går de en man kort på schemat.

– Folk är lite projekttrötta här i Vivalla och vi vill göra det här ärligt och fullt ut för att det ska fungera.

Just nu har man inte heller något direktnummer in till stationen. I stället ska man ringa det vanliga larmnumret eller polisens växel om man behöver hjälp. Vill man ha kontakt med just polisen i Vivalla får man bli kopplad till Vivallagruppen.

Varför startade man egentligen en permanent polissatsning här i Vivalla?– Det är inte för att det är värre här än någon annan stans men Vivalla är Örebros största enskilda område och det finns en social problematik här. Området har också hög inflyttning och utflyttning, det rör sig hela tiden. Det är också ett barntätt område och vissa brottstyper är överrepresenterade.

Vilka då?– Som skadegörelse, sönderslagna rutor, bilar, småbränder. Ska man jobba brottsförebyggande någonstans så är Vivalla ett bra område.

Ibland kommer det ganska pessimistiska tongångar från Vivalla, att området har stora problem med olika former av brott?Fredrik slår ifrån sig och säger att det ligger i vissas intresse att måla upp en negativ bild av Vivalla.

– Förra hösten brann det lite bilar här men jag tycker inte det finns någon grogrund för att vi skulle få ett nytt Rosengård.

Fredrik återkommer till vikten av att jobba förebyggande, att synas bland folk och jobba så att säga kontaktskapande. De arbetar tillsammans med familjecentralen, skolan och fritidsgården och har varit både föreläsare och åhörare på moskén i Vivalla.

Hur bemöts ni av folk?– Det är ju olika, det finns de som är lite rädda för polisen och har erfarenheter med sig från sitt hemland men av de allra flesta vuxna möts vi med respekt. Av de som vill ha kontakt med oss är det enbart positivt. Sedan kommer det förstås en del synpunkter.

Fredrik fortsätter:

– Folk vill att vi ska fotpatrullera mer och framför allt just på den personens egen gata.

Har brotten minskat sedan ni kom hit?– Året innan var det mer förekommande med personrån än vad det har varit i år. Nu är det knappt några alls, men om det beror på oss eller något annat är svårt att svara på.

Kan du känna en press på dig att ni måste minska antalet brott nu när ni är här?– Självklart vill man att det ska bli bra men jag känner ingen sådan press från myndighetshåll. Men man kan ju ha press på sig själv att uppnå resultat. Men vårt mål är att vara kontaktsökande och trovärdiga i området.

Tillsammans med Fredriks kollega Magnus Bernestål går vi sedan ut i Vivalla centrum. Det är några dagar före jul och iskallt ute. Förvånansvärt många stannar upp och pratar en stund med poliserna. Fredrik och Magnus känner de flesta ungdomarna som rör sig i centrum, kan deras namn, skojar lite.

Adrian Jennebo är tillsammans med sin mormor Lena Eriksson i centrum. Han hälsar gärna på polisen och förklarar stolt att han är två och ett halvt. Lena berättar att hon tycker det blivit lugnare i området sedan polisen kom.

– Jag tycker det är skönt att se dem här, de behövs säger hon.

Olof Andersson tycker också det blivit lugnare.

– Men de borde vara lite mer ute bland folk, säger han.

En ung kille stannar och pratar, skämtar med Fredrik och säger att hans mamma har en lapp med Fredriks telefonnummer på kylskåpet. Redo att ringa om sonen skulle hitta på något bus.

På väg bort mot skolan och fritidsgården säger Fredrik:

– Det känns bra att känna så många här. Om något händer är man inte bara en uniform som sitter där, har man setts i ett annat sammanhang först kan man prata på ett annat sätt.

Fredrik funderar och fortsätter:

– Vi poliser är ju bara en liten, liten del av det här området. Vi ska stå för lag och ordning, sen måste alla samverka och hjälpas åt. Och det tycker jag man gör. Det är det som gör det så kul att jobba här. Alla, som till exempel skolan och fritidsgården, har ett så stort engagemang.

Fixar frillan. Emra Ibisevic stryker håret, som sticker fram under kepsen, rätt och skämtar med poliserna Magnus Bernestål och Fredrik Malm att han måste se snygg ut om han ska vara med på bild.
På gården. Hur gör vi om vi ser någon med ett softairgun? Fritidsledarna Beston Kalefa och Siavash Vatanijalal diskuterar olika frågor som kan komma upp em polisen Magnus Bernestål.

Polisen i Vivalla

Olika polissatsningar har funnits i Vivalla sedan området var nytt. Vivalla var det första bostadsområdet i Örebro som fick kvarterspoliser 1973. Kvarterspoliserna fanns kvar ända fram till början av 1990-talet

1994 kom närpolisreformen i Sverige, 1999 fick Vivalla ett kontor. 2003 lämnades kontoren i bostadsområdena. I lokalerna i Vivalla fick i stället trafikpolisen flytta in.

2007 gjorde polisen en tillfällig satsning i Vivalla på grund av oroligheter. Den fanns kvar i tre månader.

2010 fick Vivalla ett permanent poliskontor i centrum i samma lokaler som trafiksektionen.

Mer läsning

Annons