Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppköpet blev en lyckträff

I april 2009 tvingades Ann-Mari Lindberg lämna sin anställning på Suzuki Garphyttan. Personalstyrkan minskades med 80 personer sedan marknaden punkterats. Nu är hon tillbaka igen liksom 65 andra.

Annons
Ann-Mari Lindberg är en av drygt 60 personer som anställts på Suzuki Garphyttan i år.

– Vändningen kom oväntat snabbt, säger vd Jan Pieters. Vi räknade med att återhämtningen skulle ta betydligt längre tid.

Suzuki Garphyttan är helt beroende av fordonsindustrin och drabbades hårt av finanskrisen 2008.

– Luften gick helt ur marknaden under sista kvartalet 2008, säger platschefen Daniel Rydén. På några månader gick beläggningen från 100 procent till 25. Vi hade ingen orderingång alls under två månader. Det var tyst och öde i fabrikslokalerna.

Ett krisavtal träffades med fackklubbarna. Under maj 2009 gick all personal ner på 85 procent. I omgångar varslades en fjärdedel av arbetsstyrkan om uppsägning. Men samtidigt gjordes investeringar och utbildningssatsningar.

– Visst var läget oroande, säger Daniel Rydén. Men vi hade ändå tilltron att människan fortfarande skulle behöva bilar. Frågan var bara hur länge lågkonjunkturen skulle hålla i sig, hur mycket den skulle tära på oss.

Mitt i krisen blev Garphyttan Wire uppköpt av japanska Suzuki Metal.

– En lyckträff, menar IF Metallklubbens ordförande Christer Jönsson. Det kändes bra att någon trodde på oss.

I slutet av 2009 började en vändning skönjas och den uppåtgående trenden blev allt tydligare i början av 2010.

– Utvecklingen har varit väldigt positiv i år, säger Jan Pieters. Vi har återhämtat nästan hela nedgången och återanställt 80 procent. Vi hade nog trott att återhämtningen skulle ta betydligt längre tid, kanske ett år till.

– Jag tycker ändå det var rätt att varsla, säger Christer Jönsson. Det går inte att behålla personal som man inte har användning för, läget såg verkligen svart ut.

Ann-Marie Lindberg hann aldrig uppleva någon arbetslöshet.

– Först fick jag en timanställning på dagis i Vintrosa, sedan fick jag andra jobb. Jag hade just fått en fast anställning när jag erbjöds att komma tillbaka till Garphyttan. Jag tvekade inte, det är nära till jobbet och en bra arbetsplats.

Magnus Sundell började sommarjobba på Garphyttan Wire en gång i tiden. Sedan två veckor är han fast anställd.
Suzuki Garphyttan förädlar tråd som blir fjädrar, kolvringar och andra komponenter inom fordonsindustrin.

Mer läsning

Annons