Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmanar: Var försiktig med eldningen!

Med vårens inträde ökar risken för gräsbränder. Räddningstjänsten uppmanar därför allmänheten till försiktighet när det kommer till eldning.

Annons

I går, söndag, fick räddningstjänsten rycka ut på en större gräsbrand i Hjortkvarn efter att en man som skulle bränna av fjolårsgräset tappade kontrollen. En vanlig orsak till att gräsbränder uppstår.

– Man ska alltid vara försiktig när man eldar fjolårsgräset. Man måste se vad som finns i närheten och om det är risk för spridning, säger Kjell Haglund, inre befäl hos Nerikes Brandkår.

Just försiktighet är något som räddningstjänsten uppmanar till.

– Det gäller att vara vaksam. Och förut var man tvungen att anmäla till oss när man skulle elda. Så är det inte nu, men vi tycker ändå det är bra att man slår en signal till oss. Då har vi adressen och därmed lite koll ifall det skulle hända något.

Annars har det varit lugnt med gräsbränder hittills, menar inre befäl.

– Det har varit några vintrar där snön legat kvar länge, sedan går det snabbt med vårsolen och fjolårsgräset blir torrt. Det är den största risken med bränder. Men nu har det hunnit grönska på lite när det kommit lite regn också. Det är en helt perfekt vår så här långt när april fått komma i lugn och ro. Det är precis som det ska vara om man ser till vår situation, säger Kjell Haglund.

Mer läsning

Annons