Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppringd av bedragare

Bedragare är i farten. En örebroare blev uppringd av en man som påstod sig vara från Microsoft. Han ville hjälpa till med datorn så att inte viktig information skulle gå förlorad.

Annons

Det förekommer bedrägeriförsök i Microsofts namn. Bedragarna försöker övertyga personen som de ringer upp eller skickar meddelanden till via internet att lämna ut pengar eller personlig information. Susanna Johannes från Örebro blev uppringd vid 12.40-tiden idag när hon precis hade lämnat jobbet. Det var en engelsktalande man i luren som påstod sig arbeta på Microsoft.

– Han sa att det var fel på min dator och att han skulle hjälpa mig. Viktig information skulle annars gå förlorad, berättar Susanna.

Hon blev helt ställd av samtalet och bad honom återkomma en halvtimma senare eftersom hon inte befann vid sin dator.

- Det kändes lite konstigt så därför ringde jag upp min svåger som är säkerhetsansvarig på ett IT-företag. Han tyckte också hela historien var märklig, fortsätter Susanna att säga.

Fegade urSusanna kollade på Microsofts hemsida och där står det klart och tydligt att de aldrig skickar ut e-postmeddelanden om inte det har efterfrågats av kunden. De ringer heller inte upp för att erbjuda datorhjälp om inte kunden har begärt det.

- Jag ringde polisen för jag kände att det är viktigt att det kommer fram. Polisen sa direkt att det inte var första samtalet som de hade fått idag. Något är tydligen på gång, berättar Susanna.

Efter en halvtimma ringde engelsmannen tillbaka, men Susanna svarade inte.

- Jag fegade ur, men så här i efterhand skulle jag ha frågat hur han hade fått tag på mitt nummer och berätta att jag hade anmält detta till polisen, säger Susanne.

Hur många fler som har blivit uppringda eller fått e-postmeddelande är okänt.

– Just det här har jag inte hört talas om. Jag är förvånad att folk fortfarande låter sig luras. Det har uppmärksammats så mycket i media. Mitt tips är att vara vaksam och sunt misstänksam, säger polisens presstalesman Mats Nylén i Örebro.

Mer läsning

Annons