Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA flyttar in på slottet

Både Örebropolisen och Säpo kommer få att göra i veckan när USA:s ambassad etablerar sig i Örebro för en dag.

Annons

När Amerikas ambassad upprättas i Örebro för en dag, kommer polisen att sätta in en särskild insats kring den amerikanska ambassadören Matthew Barzun och den övriga personalen.

- Vårt ansvar är säkerheten för ambassadören. Men som vanligt kan vi inte berätta mer om hur skyddsåtgärderna ser ut, säger Katarina Sevcik pressekreterare på säkerhetspolisen.

Exakt hur stort pådrag det kommer att röra sig om är även örebropolisen förtegen om.

-På grund av säkerhetsskäl kan jag inte gå in på saken i detalj. Att inte göra det är kanske ännu mer aktuellt i och med det som nu hänt i Pakistan och Afghanistan. Men det kommer att finnas gott om poliser för att kunna förebygga problem och ingripa om någonting trots allt skulle hända, kommenterar Mats Nylén, polisens presstalesman.

Kommer örebroarna att märka att någonting är på gång i stan?-Inte särskilt mycket, om man inte besöker de arrangemang som rör ambassadens verksamhet.

Nyligen fick Amerikas ambassadör i Sverige, Matthew Barzun, jobbet som finansiellt ansvarig i Obamas återvalskampanj 2012. Så vill du träffa honom får du passa på nu. Efter sista maj åker Barzun tillbaka till Amerika för att ta sig an sin nya uppgift.

Vad gäller säkerheten kring Barzun och resten av personalen, säger ambassaden att de helt förlitar sig på de lokala myndigheternas säkerhetsåtgärder. Inte heller har några förändringar gjorts i schemat till följd av den senaste utvecklingen i Mellanöstern.

- Målet med den här Sverigeturnén är att skapa en öppen dialog med människor. Dels i Örebro men även i hela Sverige, säger Chris Dunett, presstalesman på ambassaden.

För att kunna besöka ambassadens olika arrangemang måste besökare i förväg föranmäla sig via turistbyråns hemsida.

- Beroende på den information som framkommer där agerar polisen på olika sätt. Det är ju ingen mening att ha säkerhetsarrangemang om man kan ta in vem som helst, säger Mats Nylén.

Hur stort är det här rent polisiärt?- Det är en del av den vanliga verksamheten. Men inte var dag som USA flyttar sin ambassad ut i landet. Det blir nog ett trevligt inslag i gatubilden.

Mer läsning

Annons