Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USÖ: 13 smittade av MRSA

Kartläggningen av MRSA-smittan på USÖ är klar och totalt smittades 13 personer varav sex stycken nyfödda barn.
Enligt Torbjörn Norén, hygienläkare, så går arbetet åt rätt håll och ingen ny smitta har upptäckts.

Annons

I en rutinkontroll visade det sig att två små barn var smittade av resistenta stafylokocker. Det ledde till att avdelningen för nyfödda barn med speciellt vårdbehov, neonatalavdelningen, stängdes i söndags. Sedan dess har personal på Universitetssjukhuset, USÖ, arbetat med att kartlägga smittan och hygienläkaren Torbjörn Norén kan nu berätta att totalt har 13 personer burit på smittan. Av dem är sex nyfödda barn, fyra personal och tre är förädlar till de nyfödda barnen.

Tre av barnen har fått åka hem och tre är kvar på sjukhuset. De är däremot inte kvar för att vårdas för MRSA poängterar Torbjörn Norén utan för att få den vård som de behöver efter förlossningen.

Två av de fyra smittade i personalen har i nya provtagningar visat negativa resultat. Det vill säga de bär inte längre på MRSA.

- Det är ett positivt tecken, säger Torbjörn Norén.

Stafylokockerna som spridits är meticillinresistenta gula stafylokocker, MRSA. De har ett speciellt utvecklat motstånd mot penicillin.

Torbjörn Norén tror att de ska kunna öppna en sal på neonatalavdelningen inom kort. En storstädning har skett på avdelningen och de har gjort provtagningar på materiella ytor för att försäkra sig att bakterien inte finns kvar. Men ännu har inget beslut tagits för att häva stängningen av avdelningen.

Mer läsning

Annons