Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USÖ-läkare missade hjärntumör på bebis

En specialist på barnneurologen i Örebro missade att den två månader gamla pojken hade en hjärntumör.
Nu kritiseras läkaren av Socialstyrelsen som menar att han borde ha gjort en mer grundlig undersökning.

Annons

Det var när pojken var drygt två månader som föräldrarna sökte hjälp för att deras lille son inte tycktes kunna se, inte kunde fixera blicken eller ge ett svarsleende. Han skelade också kraftig inåt med ögonen. Pojken remitterades därför till barnkliniken och skickades sedan vidare till en specialistläkare, en barnneurolog på Universitetssjukhuset i Örebro. En ögonläkare undersökte också pojken och konstaterade att barnet inte hade normal syn för sin ålder. Men barnneurologen ansåg inte det vara något anmärkningsvärt utan skickade hem barnet och beslöt om återbesök efter en månad.

Feldoserad medicin

På BVC såg mdn efter två veckor att pojken huvud växte mer än vad det borde. Han  genomgick en akut ultraljudsundersökning och där upptäcktes en hjärntumör. Pojken opererades sedan på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där fick han också fel dos av läkemedlet Fragmin. Pojken fick inte några men efter feldoseringen.

Men nu kritiseras alltså både specialistläkaren på USÖ och den sjuksköterska som gav fel medicindos på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Läkaren i Örebro borde, enligt Socialstyrelsen, ha gjort en mer grundlig undersökning av pojken. Men eftersom han ändå fick vård efter två veckor så kan inte läkarens fel ha påverkat prognosen för barnet, skriver Socialstyrelsen i sin rapport och vidtar inte heller några vidare åtgärder mot läkaren och sjuksköterskan förutom den kritik som framförts.

Mer läsning

Annons