Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USÖ moderniseras

USÖ ska byggas ut med lokaler på 30 000 kvadratmeter. Men var de nya husen hamnar är ännu inte klart.
– Vi för en diskussion om att flytta vägen som går förbi sjukhuset, säger Sixten Langell.

Annons

Örebro universitetssjukhus behöver bli större. Under en presskonferens i går presenterades etapp 2 av den planerade utbyggnaden av sjukhuset.

Sedan tidigare är det klart att ett hus ska byggas för de kommande läkarstudenterna. Det kommer att placeras i sjukhusets östra område mot Skebäcksbron. I etapp 2 ska nya lokaler byggas i anslutning till A- och G-huset där Södra grev rosengatan går. Diskussioner förs med kommunen om att flytta gatan norrut mot järnvägen och cv-området. I så fall försvinner stora delar av dagens parkering.

– Det här är en fråga som måste lösas under tiden. Ett alternativ är att bygga parkeringar under marken i de nya husen, säger fastighetschefen Sixten Langell.

År 2016 eller 2017 ska bygget vara klart.

Modernare akutFörutom nybygge görs vissa befintliga avdelningar om. Bland annat ska akutmottagningen, som årligen besöks av 50 000 personer, moderniseras.

– I dag är den för liten och väntrummen ska bli bättre. Dessutom bygger vi en särskild barnakut, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Sjukhusdirektören Jan Olsson anser att USÖ över lag har bra lokaler förutom A-huset där det blir varmt på somrarna på grund av dålig ventilation.

– A-huset är över 40 år gammalt, och de hus vi bygger nu kommer att stå i 40–50 år. Vi måste vara framsynta och fundera på hur vi kan ta hand om patienterna på bästa sätt, säger han.

Det handlar bland annat om att göra fler enbäddsrum. I A-huset finns även flera av USÖ:s specialistområden som ögon, näsa/hals och plastikkirurgi. Alla lokaler i A-huset berörs av upprustningen förutom infektions– och audiologiska kliniken.

Mer läsning

Annons