Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USÖ viktig bas i kampen mot ökande gonorré

Samtidigt som gonorré sprider sig ökar motståndskraften mot antibiotika. Snart kan världen stå utan bot. USÖ-forskaren Magnus Unemo slår larm.

Annons
mot könssjukdomar. Magnus Unemo är chef för Världshälsoorganisationen WHO:s expertcentrum på USÖ. Foto: Lennart Lundkvist

Minns du tröjan som Berra i filmen Sällskapsresan bar: ”I kväll får 107 svenskar gonorré”?

Tröjan var en del i RFSU:s framgångsrika kampanj. Många tusentals smittade svenskar minskade till bara några hundra från 1970-talet fram till 1990-talet.

Nu är gonorrén på väg tillbaka. Över 1 000 svenskar får sjukdomen årligen och 106 miljoner människor beräknas vara smittade i hela världen. Den sprids genom oskyddade samlag, alltså genom kontakt mellan två slemhinnor. Ute i fria luften har bakterierna gonokocker svårt att klara sig. De tål syre dåligt.

– Titta här, säger Magnus Unemo och visar fram en odling med gonokocker.

Vi står i ett laboratorium på Universitetssjukhuset i Örebro, omgivna av bakterierna som orsakar könssjukdomen gonorré. Flytningar är, liksom sveda när man kissar, tydliga tecken på att något är fel, men många, speciellt kvinnor, har inga symptom. Den som haft oskyddat sex och känner sig orolig ska vända sig till vården.

Egentligen vet inte forskarna exakt hur många människor som bär på könssjukdomen. Mörkertalet är stort. Orsaken är att det saknas tillförlitliga sätt att diagnosticera gonorré på i många delar av världen.

På samma gång som sjukdomen sprider sig ökar bakteriens motståndskraft mot antibiotika.

– Gonokockerna har visat sig vara otroligt skickliga på att anpassa sig och kan överleva i de flesta situationer, säger Magnus Unemo.

Han forskar om gonorré och är mikrobiolog och molekylärbiolog på Laboratoriemedicinska länskliniken på USÖ.

Där leder han ett forskningscentrum som är en av Världshälsoorganisationen WHO:s huvudbaser i kampen mot gonorré och andra sexuellt överförbara sjukdomar världen över.

– Forskning för att få fram nya antibiotika är avgörande för att kunna bota gonorré även i framtiden, säger Magnus Unemo.

Ännu finns läkemedel som fungerar i Sverige, men i Japan, Spanien och Frankrike har forskare hittat gonorrébakterier som är resistenta – motståndskraftiga – mot i stort sett alla tillgängliga antibiotikaläkemedel.

Orsaken till sjukdomens spridning är bland annat att allt färre använder kondom. Det beror i sin tur på att skräcken för hiv är på väg bort.

– Kondom är ett bra sätt att skydda sig mot gonorré, säger Magnus Unemo.

Könssjukdomen märks oftast hos män, men inte i upp till hälften av fallen hos kvinnor.

– Det är kvinnorna som drabbas hårdast av den här sjukdomen. Dels därför att den inte har några symptom i många fall, och dels därför att den kan leda till exempelvis sterilitet eller utomkvedshavandeskap, säger Magnus Unemo.

Japan beskriver Magnus Unemo som ett epicentrum historiskt sett för utvecklingen av antibiotikaresistens hos gonokockerna. Han samarbetar med flera japanska forskargrupper.

– Men för att kunna få fram nya, effektiva läkemedel behöver läkemedelsindustrin gå in, säger han.

Hittills har intresset inte varit så stort:

– Det här är inget högprioriterat område. Det finns inga pengar att tjäna jämfört med till exempel medicin mot för högt blodtryck. Det är ju ett läkemedel som måste tas dagligen, säger Magnus Unemo.

Efter Asien är Afrika den kontinent som är hårdast drabbad. Där gonorré finns är ofta också klamydia vanligt.

Magnus Unemo vill ändå se ljust på framtiden:

– Mycket forskning pågår och målen är att inom rimlig framtid kunna ha nya effektiva antibiotika. Allra bäst vore att kunna framställa ett vaccin mot gonorré, berättar han.

Ett vaccin skulle bespara många drabbade deras lidande.

– Nu har gonorré också börjat sprida sig bland unga, heterosexuella i Sverige. Det är speciellt allvarligt med tanke på att en del i den gruppen kan ha många oskyddade sexuella kontakter, och då kan spridningen gå snabbt. Sjukdomen kan ju också leda till sterilitet och utomkvedshavandeskap, säger Magnus Unemo.

Gonokocker på USÖ. Så här odlas gonokocker.  Det handlar om en motståndskraftig bakterie.

Mer läsning

Annons