Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utan dem skulle barnakuten kollapsa"

Här är bilden som har fått stor spridning på nätet under de senaste veckorna. Barnläkaren Jonas Ludvigsson på USÖ vill visa hur viktiga hans utländska arbetskollegor är.– Utan dem skulle barnakuten i Örebro kollapsa, säger han till NA.

Annons
Här är de två bilder från USÖ:s barnklinik. Många stolar gapar tomma efter att de utländska läkarna inte är med på bilden.

Det var bland annat efter att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder uttalat sig om att samer, kurder och judar inte är svenskar som Jonas Ludvigsson bestämde sig för att han ville göra någon typ av manifestation. 

– Efter att han sagt det här pratade jag med en utlandsfödd kollega som tyckte det var mycket obehagligt och som tyckte att klimatet mot invandrare rent allmänt hade blivit hårdare. Och jag upplever precis samma sak, säger Jonas Ludvigsson och fortsätter: 

– Våra utländska kollegor gör ett oerhört värdefullt jobb och skulle de sparkas ut ur Sverige så kommer det att kännas.

Och det ville Jonas Ludvigsson illustrera genom att ta två bilder, den ena där alla läkare som var i tjänst i dag fanns med, och sedan en bild utan läkare med utländsk härkomst.

– Utan dem skulle barnakuten i Örebro kollapsa. Ungefär var tredje barnläkare hos oss är utlandsfödd. Och invandare är rent generellt väldigt viktiga i vården, de finns i alla personalkategorier, allt från läkare, sjuksköterskor till äldrevården, säger Jonas Ludvigsson.

Bilden på Svenska barnläkarföreningen FB-sajt setts över 150 000 personer och har närmare 4000 likes och massvis av delningar.

Mer läsning

Annons