Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan språkliga hinder

Hosein Aidinnezhad och Nizar Mrejeb är bland de första i Örebro som får ett jobb med hjälp av etableringslots – en ny metod som ska hjälpa nyanlända invandrare att snabbare få jobb.

Annons

– Ett arbete betyder så mycket. Vi blir både aktiva i det svenska samhället och kan försörja oss, säger Hosein via tolk och arbetskamraten Nizar nickar instämmande.

– Jag önskar bara att mitt arbetsliv i Sverige blir långvarigt, inskjuter han.

Skräckblandad förtjusnig

Bägge är timanställda av IT-koncernen Nethouse med huvudkontor i Örebro. Under sommaren, hösten och vintern ska de då och då hjälpa till med flytten i centrala Örebro.

– Det var med lite skräckblandad förtjusnig som vi sa ja när utbildningsföretaget Eductus undrade om vi kunde ställa upp, säger Nethouse vice vd Mats Lindqvist.

– Men redan efter några timmar var vår tveksamhet som bortblåst. Det har fungerat utmärkt, trots att både Hosein och Nizar talar väldigt lite svenska.

Siffersystem

Nethouse har löst språkproblemet med ett siffersystem.

– Det rör sig inte om något avancerat jobb. Vi behöver hjälp att flytta hela verksamheten en våning. En lapp med en etta betyder att den markerade arbetsplatsen ska ner till rum ett på det nya våningsplanet, förklarar Mats Lindqvist.

Aziza Radih på Eductus i Örebro hoppas att fler företag ska nappa på kroken. Det finns fler nyanlända invandrare som väntar på att komma ut på arbetsmarknaden.

Kommunikation

– Vissa företag tycker det är svårt att kommunicera när personalen inte talar svenska, men Nethouse är ett lysande exempel på att företagen inte ska vara så rädda att ta den risken. Ganska snart inser man att det inte var så svårt som man kanske trodde. De här människorna är jätteentusiastiska och vill göra så bra ifrån sig som möjligt, säger Aziza Radih.

Hosein Aidinnezhad kommer från Iran och jobbade som skomakare och väktare i sitt hemland. I dag bor han i Frövi. Nizar Mrejeb från Irak bor i Hallsberg och har arbetat som rörmokare. Den ene talar persiska, den andre arabiska. Men de förstår varandras kroppspråk. Nizar läser svenska på Sfi. Hosein ska börja i höst.

Framtiden?

– Ett jobb, kanske inom byggbranschen, säger Nizar.

– Kanske lokförare, svarar Hosein, men jag tar vad jag får, tillägger han snabbt.

Råd till andra företag?

– Våga öppna en ny dörr och du möts av intresse, drivkraft och initiativförmåga, svarar Mats Lindqvist.

Mer läsning

Annons