Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningen som rockar

En växtplats för blivande rockstjärnor? Nja, snarare en chans att ägna sig åt sitt intresse på skoltid. Det menar eleverna själva.

Annons
Rockstar på skoltid. Michael Causil, Anton Springfeldt, Martin Springfeldt, Felix Tilli, Love Thubeck och Montana Berg bjöd intresserade nior på en rockkonsert på Rockgymnasiets öppna hus.

Snart ska niorna välja gymnasium. Ett bra sätt att få koll på utbudet är att gå på de öppna hus som gymnasierna arrangerar inför valet. På lördagen var det bland annat öppet hus på Rockgymnasiet som har plats för 120 elever.

På skolan hade eleverna laddat för att visa upp vad de kan och vad som är möjligt att göra på skoltid. I en sal var det fullt drag med Skolturnébandet på scenen.

En av bandmedlemmarna är Montana Berg. Hon sjunger och spelar piano och trummor. Efter gymnasiet har hon egentligen helt andra planer än musik men just nu tycker hon det är kul. Just den inställningen verkar prägla många elever.

De får ägna sig åt sin hobby på skoltid, spela musik eller kanske vara ljudtekniker, men framtidsplanerna handlar om andra saker.

– Jag vet att det är otroligt svårt att få jobb som ljudtekniker så jag ser det som en framtida hobby, säger Simon Knutsson i ettan som i stället funderar kring jobb inom vården eller polisen så småningom.

Men möjligheten att få ägna sig åt musik verkar locka. En av dem som tittade runt på vad som finns att göra på Rockgymnasiet var Anton Larsson från Kumla. Han spelar och sjunger och har redan bestämt sig, han ska söka till Rockgymnasiet.

Inför hösten kommer utbildningen inte att se exakt likadan ut som i dag. Det beror på att Skolverket vill minska antalet lokala program. Därför kommer rockgymnasiets program att kallas för musikestetiskt program. Men ambitionen är att erbjuda ungefär samma utbildning som i dag, förklarar rektor Mikael Pettersson.

Simon Hadders från Örebro och Tobias Mattsson från Mullhyttan finjusterar instrumenten inför en musikinspelning.

Mer läsning

Annons