Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnaden av flygplatsen försenas 

Den planerade utbyggnaden av Örebro flygplats går inte som på räls. Mark- och miljödomstolen som enligt de första planerna skulle ha kommit med sitt besked i våras har för mycket att göra och kommer inte att kunna fatta något beslut förrän i höst.

Annons

– Så är det, säger Irén Lejegren, styrelseordförande i flygplatsbolaget. Det är lite trist att det drar ut på tiden.

Styrelsen för flygplatsen vill bygga ut flygplatsens start- och landningsbana med 500 meter i ett första skede till en uppskattad kostnad av runt 80 miljoner kronor. Tanken var att arbete skulle ha kommit igång redan i sommar. Men så blir det nu inte.

– Vi förlorar i och för sig inte några pengar på förseningen för vi har ju inte haft några utgifter för utbyggnaden än, fortsätter Irén Lejegren.

– Men rent teoretiskt kan det betyda att någon annan flygplats kan få en del av det fraktflyg vi vill ha. Även om jag inte tror det.

– Vi är Sveriges

fjärde största fraktflygplats och det vill vi fortsätta att vara.

Tanken är att flygplatsens start- och landningsbana på sikt ska byggas ut med 700 meter till en total längd av 3100 meter, men att den första etappen av utbygganden blir på 500 meter.

– Av ekonomiska skäl nöjer vi oss i nuläget med att bygga ut med 500 meter. Den utbyggnaden ger oss goda möjligheter för fraktflyget, så att större och tyngre flygplan kan lyfta.

– Men nu får vi som sagt vänta på beskedet om vi får bygga ut. Det är ju ingenting vi kan göra något åt.

Mer läsning

Annons