Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uthängd som sverigedemokrat

Christian Liljenhed hängdes ut som sverigedemokrat när partiets register över intresserade spreds på nätet i måndags.
– Jag har aldrig ens tänkt tanken på att bli medlem, säger han.

Annons
Inte Sverigedemokrat. Christian Liljenhed är upprörd över att SD lagrat de personuppgifter som nu spridits på nätet. Bild: Per Knutsson

För ungefär ett halvår sedan sökte Christian Liljenhed, 21, information från olika partier. Bland annat gick han in på Sverigedemokraternas hemsida och anmälde att han ville veta mer om partiet. Christan, som är medlem i Folkpartiet, beskriver sig själv som ”allmänt politiskt intresserad”.

– Jag ville läsa på, så att man kan argumentera emot bättre, säger han.

Två olika fel

Christian menar att han var helt ovetande om att SD skulle spara namn, adress och kontaktuppgifter på databasen. När en kompis berättade att han var en av dem som hängts ut på nätet sedan registret spridits efter en hackerattack, blev han både upprörd och rädd.

– Egentligen tycker jag att det är två fel som har begåtts. Dels är det fel av SD att spara namn och adresser på de som sökt information och dels är det fel av dem som hackat sig in, säger han.

Dementerade direkt

Det är framför allt hotbilden mot SD-anhängare som han oroar sig över, men också att bli förknippad som en av partiets medlemmar.

– Jag gick direkt ut på Facebook och skrev att alla skulle veta att jag inte är Sverigedemokrat, säger han.

Han tror att många som hängts ut är elever som sökt information till skolarbeten. Nu har han polisanmält händelsen. Christan, som studerar på Örebro universitet, har precis flyttat till Örebro från Kumla, där han oroar sig över att rykten ska gå.

– Det är en liten ort och mitt efternamn är ovanligt. Många vet vem jag är eftersom jag är engagerad i fotbollen där, säger han.

Kommer du att våga söka information från partier igen?

– Nej och definitivt inte från SD.

Mer läsning

Annons