Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utomhuskrogar får ha öppetlängre än till klockan 23

Nu ändrar sig miljönämnden om uteserveringarna och skriver om en gammal regel från 1998.

Annons

– Vår grundinställning är att det ska vara samma öppettider för uteserveringen som för restaurangen, säger ordföranden i nämnden, Erik Johansson (FP).

Uteserveringarnas öppettider har varit en het fråga den senaste tiden. Först fick krögarna ett besked om att uteserveringarna måste stänga så tidigt som klockan 23 i sommar. Det här fick folk att reagera och starkt kritisera beslutet. Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP) gick då ut och talade om att beslutet skulle ändras.

Polisen som ger tillstånd för alkoholservering hade tagit fasta på en formulering från miljönämnden där det stod att uteserveringar bara borde vara öppna till klockan 23 på vardagar och 24 på helger.

Men den här gamla skrivelsen vill nu inte miljönämnden längre veta av.

– Vi har fattat ett beslut om att revidera reglerna från 1998 och har skrivit nya regler, berättar Erik Johansson.

Ni har alltså ändrat er?

– Ja, vi har rivit upp det gamla beslutet.

Är det på grund av all debatt som varit?

– Nja, redan dagen då det här exploderade pratade jag med Staffan Werme och vi var överens om att vi vill ha en levande stad. Det här var en gammal skrivelse som bara följt med genom åren och som vi egentligen inte visste om. Men av olika anledningar så reviderades den i år och formulerades på ett sånt sätt att polisen den här gången tog hänsyn till vad som stod i den.

Så om jag förstår dig rätt så har det funnits en gammal skrivelse som ingen brytt sig om tidigare, men i år valde polisen att gå efter den och ändrade öppetiderna?

– Ja, så var det.

Vad händer nu?

– Vi har fått viss information om att polisen är beredd att ändra sig.

När kan det ske?

– Jag tror det kan gå väldigt fort. Jag tror det kommer den här veckan.

Mer läsning

Annons