Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning av serievåldtäkter färdig först under nästa år

Utredningen mot den våldtäktsmisstänkte 24-åringen är klar tidigast i slutet av januari.

Annons

Det tror vice chefsåklagare Pia Åsberg som leder förundersökningen.

Mannen har erkänt nio kvinnoöverfall, men är misstänkt för ytterligare fyra stycken. Ett rör sig om ett våldtäktsförsök på Tunnelgatan för fyra år sedan. 24-åringen har medgett att han har attackerat en kvinna på den platsen men kommer inte ihåg när det skedde.

– Han har också berättat detaljer som bara gärningsmannen och offret kan känna till. Det gör att jag anser honom bunden till brottet, säger Åsberg.

Utöver det handlar det om tre överfall där 24-åringen inte har delgivits misstanke än. Det kommer att ske först efter nästa torsdag, då en ny omhäktningsförhandling kommer att hållas i tingsrätten.

Totalt 13 fallTotalt är alltså 24-åringen misstänkt för 13 överfall kvinnoöverfall.

Den senaste tiden har polisen till stor del ägnat sig åt att gå igenom beslag som tagits från brottsplatserna och 24-åringens hem. Det rör sig om en enorm mängd material som måste gås igenom.

– Det här är som att ha tio-tolv våldtäktsutredningar i gång samtidigt. Det skapar mycket administrativt arbete bara att hålla ordning på allt, förklarar Pia Åsberg.

Hon kommer att begära att tingsrätten skjuter upp åtalet till början av januari. Men Åsberg tror inte att utredningen kommer att vara klar då heller.

– Det är nog inte realistiskt. Det är alldeles för mycket som ska sammanställas och så många förhör som ska hållas med honom. Jag tror att vi kan ha en färdig utredning tidigast i slutet av januari.

Mer läsning

Annons