Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning läggs ned - anmäld vakt friad

Vakten som ingrep mot Jan Folke vid Conventum frias av polisen.
– Jag kan inte styrka något brott, säger förundersökningsledaren Tomas Johansson. Folke är däremot fortfarande brottsmisstänkt.

Annons

På natten efter bråket på Conventum gjorde Jan Folke en motanmälan mot en av vakterna som ingrep mot honom. Enligt Folke hade vakten gjort sig skyldig till misshandel.

– De använde så mycket övervåld att det inte går att förklara, har Jan Folke tidigare sagt till NA om vakternas agerande.

I samband med bråket

fick han ett sår i ansiktet och hans kostym var blodig när han fördes bort av polisen. Jan Folkes version får inget stöd av Örebropolisen, som nu lägger ned den delen av utredning. Vakten gjorde inget brottsligt när han omhändertog Folke.

– Jag ser ingen fällande dom i sikte och det måste jag göra för att kunna gå vidare med det, säger Tomas Johansson, förundersökningsledare och chef för Örebropolisens utredningsenhet. Han tillägger att det våld vakterna tvingades använda var motiverat.

Citybevaknings vd Henrik Arliden välkomnar polisens beslut:

– Naturligtvis är det skönt, men i övrigt har jag inga kommentarer, säger han.

Förundersökningen mot Jan Folke pågår dock fortfarande. Örebropolisen ska inom kort ta ställning till om man anser att börsbolags-vd:n gjort sig skyldig till brott. I så fall lämnas ärendet vidare till en åklagare, som in sin tur får bedöma om åtal ska väckas. Folke är misstänkt för våld mot tjänsteman.

Jan Folke har hänvisat till sin advokat Sven-Eric Ohlsson i det här ärendet. Ohlsson vill dock inte kommentera polisens beslut.

Mer läsning

Annons