Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisade Esantilahar kommit tillbaka

Plötsligt rusar alla barnen i klassen till fönstret. De skrattar, pekar och vinkar. Ingen säger något, för det är en klass med döva och hörselskadade elever på Birgittaskolan. Och därnere på skolgården kommer Esantila.

Annons
Esantila Marku, till vänster, med skolkamraterna Renata Ajdinovic och Khatia Nadiradze, rumlar omkring på Birgittaskolans skolgård.

Det var i februari i år som NA besökte klassen på Birgittaskolan förra gången. Då var alla ledsna och arga för att 10-åriga Esantila Marku och hennes familj, mamma, pappa och lillebror skulle utvisas till Albanien.

Klassens och skolans protester var förgäves den gången. Esantila och hennes familj avvisades 21 februari. Nu är familjen tillbaka sedan pappa Perparin fått jobb och arbetstillstånd och tillsammans med familjen fått uppehållstillstånd i Sverige.

Hörselskadade Esantila var sju år första gången hon kom till Birgittaskolan.

– Då hade hon inget språk alls, eftersom hon inte hör, säger Linda Holmberg-Jansson, biträdande rektor på Birgittaskolan.

– Hon cyklade runt, runt här på skolgården på cyklarna vi har, helt ensam utan någon som helst social kontakt.

– Sedan dess har hon lärt sig jättemycket, teckenspråk och svenska och fått ett helt nytt liv.

Utvisning av familjen till Albanien innebar att Esantila åter hamnade i en nästan total social isolering, eftersom det inte finns några motsvarande skolor där.

När Esantila nu är tillbaka på Birgittaskolan berättar hon också att hon inte gått något i skolan där under tiden.

– De var elaka mot mig och ingen kunde teckenspråk, förklarar hon.

Perparin Marku som nu arbetar som frisör i Kumla berättar att han fick hjälp av sin arbetsgivare med arbetstillståndet. Redan i augusti var han tillbaka i Sverige och nu är han förenad med resten av familjen.

Esantila förklarar för klasskamraterna att när flygplanet kom till Sverige såg hon att det var snö och blev glad för det.

Den döva albanska flickan Essantila Marku och hennas mamma Shpresa har fått uppehållstillstånd i Sverige och återvände till Örebro på onsdagskvällen. Pappa Perparim kom hit för ett tag sedan han beviljats arbetstillstånd och jobbar som frisör i Kumla.

Mer läsning

Annons